Knappe en skjorte op på tid. Give en lapdance. Og strippe ned til den sidste trevl. Det er blot nogle af disciplinerne, når nystartede elever på Borupgaard Gymnasium i Ballerup dyster om at blive årets ”Mr. Put & Miss Put.”

Konkurrencen arrangeres af 3G-elever, og deltagerne fra 1G udvælges på baggrund af deres udseende. ”Mr. & Miss Put” afvikles i skolens kantine i begyndelsen af hvert skoleår – med tilstedeværelse af lærere og med godkendelse fra ledelsen, og begivenheden meldes ud til eleverne via skolens intranet (Lectio), så det også fremgår af skoleskemaet.

Traditionen har eksisteret i årevis, fortæller Radio24syv på baggrund af interviews med 14 elever fra Borupgaard Gymnasium. En af dem er 17-årige Hannah Engmose Johansen, der går i 1G på Borupgaard Gymnasium, og hun er ikke begejstret for traditionen, hvor præmien uofficielt er en billet til herre – og pigemiddage:

Kender du noget til sagen? Har du været med til at arrangere mr/ms put og vil du gerne give din version af historien? så skriv til bpo@bt.dk

»Jeg synes, det bringer fokus det forkerte sted hen, nemlig på udseende og villighed frem for på personlighed. Og man efterlades med en følelse af ikke at være god nok eller pæn nok,« siger hun til Radio24syv.

I 2013 skulle de kvindelige deltagere foran hele skolen fjerne deres make-up, og så blev de piger, der ikke længere var attraktive nok, stemt ud. De resterende skulle vende numsen til publikum, og så vurderede drengene – ud fra øjemål – om pigernes numser var for store. Slutteligt skulle pigerne give drengene en lapdance og spise en banan.

Det medførte angiveligt, at der ikke var nogen piger, der ville stille op til konkurrencen året efter i 2014, så der var det kun drengene, der dystede. Men i dette skoleår var konkurrencen så tilbage for begge køn, og her skulle de kvindelige deltagere tilbage i september 2015 ifølge Radio24syvs oplysninger blandt andet slikke cremen af en Oreo-kiks og knappe drengenes skjorter op med bind for øjnene. De mandlige deltagere skulle blandt andet synge, danse og spise en salat uden hænder. Igen foregik det hele i skolens kantine.



19-årige Jacob Wøhlert Jørgensen går i 3G på Borupgaard Gymnasium, og han mener, at konkurrencen er en skæg tradition:

»Det er en tradition, som mange ser frem til. Jeg synes ikke, det handler om at være mest villig, men om at være mest underholdende under showet, som jeg ikke finder særligt grænseoverskridende. Jeg opfatter heller ikke showet som noget seksuelt, jeg ville kunne lave de fleste udfordringer med min farmor,« siger han til Radio24syv.

Han medgiver dog, at tidligere konkurrencer har medført nogle uheldige episoder – ét år strippede flere drenge for eksempel alt tøjet af foran skolens resterende elever:

»Selvfølgelig har der været nogle episoder, der har været over grænsen, men den måde eleverne og skolen afvikler det på nu, kan jeg stå inde for,« siger han.

Lektor ved Roskilde Universitet, Rikke Andreassen, der blandt andet forsker i køn og ligestilling, mener, at traditionen er meget uheldig - især fordi kvindernes primære formål er at se pæne ud, mens drengene får lov til at handle og underholde:

»Historisk set har vi tradition for at se mænd som subjekter og kvinder som objekter - altså som nogle hvis primære værdi består i at være attraktive. Det er den tradition, som bliver spillet på til det ypperste, når man tager make-up af pigerne, og hvis de så ikke er attraktive længere, må de forsvinde fra scenen,« siger hun til Radio24syv.



Rikke Andreassen understreger, at selvom mange elever finder traditionen underholdende og uproblematisk, så skal man ikke være blind for, at sexisme oftest reproduceres netop igennem humor.

»Det er tankevækkende, at en uddannelsesinstitution er med til at reproducere et traditionelt sexistisk syn frem for at tilbyde noget mere nuanceret dannelse,« siger hun til Radio24syv.

Rektor ved Borupgaard Gymnasium i Ballerup, Thomas Jørgensen, fortæller til Radio24syv, at han hele tiden arbejder på at mindske den seksualiserede adfærd.

»Vi har haft fokus på at ændre indholdet af den pågældende - oprindeligt ret uskyldige konkurrence - i hele min tid som rektor, og det sker ved både dialog og forbud. Derfor har der også været tidspunkter, hvor vi ikke har tilladt den,« siger han til Radio24syv.