Tror du på liv efter døden? Ja siger 27 pct. af BTs læsere, mens 41 pct. svarer nej - alt bliver sort. Og så er der alle dem, der ikke ved, hvad de skal tro. Men uanset om man er afklaret eller jagter et svar, interesserer spørgsmålet stadig flere af os. Døden er blevet et hot emne.

I sidste måned tog Anders Lund Madsen os hver uge helt tæt på døden i programserien ’Du skal dø’ på DR1. Og alene i går kunne man både læse om nærdødsoplevelser i et stort tema i BT Søndag og se andet afsnit af DR2-dokumentaren ’Livet efter livet’, der behandler samme emne.

- Da vi sendte første afsnit forrige søndag, havde vi næsten en kvart million seere, hvilket nærmest er rekordseertal i år for et program på DR2, siger Halfdan Muur­holm, der er journalist og tilrettelægger på ’Livet efter livet’.

CHAT MED RENE JØRGENSEN KL. 15-16.30 PÅ BT.DK OM NÆRDØDSOPLEVELSER OG LIVET EFTER DØDEN

Selv om omkring 55.000 danskere hvert år får svar på, hvad der rent faktisk sker, er det nemlig en viden, langt de fleste tager med sig i graven. Men der er dem, der bliver genoplivet og kommer tilbage med en oplevelse fra ’den anden side’. En af dem er 42-årige Jacob Hansen, der har været død i 45 minutter.

- Jeg ved bare, at der er noget. Det bliver ikke bare sort. Det lyder science fiction-agtigt, men jeg tror, at ens tanker, drømme og intelligens fortsætter på en eller anden måde, fortæller Jacob Hansen i interviewet i BT Søndag.

Sognepræst Sørine Gotfredsen tror som kristen også på, at der er mere mellem himmel og jord, men det bekymrer hende, hvis der går for meget ’Åndernes magt’ i den måde, emnet behandles i medierne.

Troen på en evighed

- Jeg tror på, at vi genforenes med Gud på den anden side, og at vi eksisterer i en evighed, som vi mennesker ikke kan rumme billeder af. For mig at se handler det dog først og fremmest om at leve livet, mens vi er på jorden - men i troen på, at der følger en evighed efter. Og det har intet at gøre med åndemanere og den slags, siger hun.

Sørine Gotfredsen oplever generelt, at der er kommet større nysgerrighed, åbenhed og behov for at tale om døden.

- Det falder folk mere naturligt at spørge mig om, hvad jeg som præst tror, at der sker. Det er ikke noget, vi nogensinde får et afklaret forhold til, men vi er blevet bedre til at forholde os til det. Og det bør vi også. For hvis vi ikke taler om døden, kan det blive endnu tungere at leve med bevidstheden om, at det kommer til at ske.

Den stigende interesse skyldes ifølge sognepræsten især to ting. For det første er der de senere år kommet mere fokus på det religiøse, hvilket har fået flere til at interessere sig for det hinsides.

- For det andet er det en naturlig reaktion på, at vi lever i en ekstremt materiel virkelighed. Derfor vil der uundgåeligt komme et brud, hvor vi begynder at tænke mere på, hvad der sker den dag, vi skal væk fra det her overflodsliv. At det hele ikke bare er krop, men at der også er en ånd i os, som vi er nødt til at forholde os til, siger Sørine Gotfredsen.

CHAT MED RENE JØRGENSEN KL. 15-16.30 PÅ BT.DK OM NÆRDØDSOPLEVELSER OG LIVET EFTER DØDEN