Det er umiddelbart simpelt. Man skal gå fra at finde ud af, om der blev sagt 'nej', til, om blev der sagt 'ja' i voldtægtssager.

Sådan lød budskabet blandt andet fra 19-årige Emilie Riddersholm onsdag eftermiddag i Fællessalen på Christiansborg foran Folketingets retsordførere og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Fra talerstolen delte hun samme historie, som hun har delt i B.T. i artikelserien #Voldtaget.

»Efter overgrebet gjorde jeg efter sigende alt efter bogen. Man skulle tro, at en voldtægt var noget af det værste, man kan blive udsat for, men mit mareridt begyndte først efter,« sagde hun.

Emilie Riddersholm forklarede, hvordan hun frøs og gik i chok under voldtægten og dermed ikke var i stand til at sige nej eller kæmpe imod sin voldtægtsmand. Derfor er hun fortaler for, at politikerne vedtager en samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet.

Det, at man er passiv under en voldtægt, er ikke ensbetydende med, at det sker med ens samtykke.

Man skal ikke mistænkeliggøres af retten, politi eller anklagemyndigheden, når man er offer for en forfærdelig forbrydelse som voldtægt, mener hun.

Hun fortalte også om, hvordan hendes gerningsmand først blev kendt skyldig i byretten, men derefter blev han frikendt i landsretten, efter anklagemyndigheden havde anket straflængden. Dermed blev hun retraumatiseret. Det var værre end første gang.

Sammen med to andre modige voldtægtsofre kom Emilie Riddersholm til orde på konferencen, der handlede om samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet. En konference, som Amnesty International havde arrangeret i samarbejde med Enhedslisten.

Emilie Riddersholm er 19 år gammel. For et års tid siden var Emilie udsat for en voldtægt.
Emilie Riddersholm er 19 år gammel. For et års tid siden var Emilie udsat for en voldtægt. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Det sker i forlængelse af B.T.s afsløringer i serien #Voldtaget fra i sommer.

I #Voldtaget blev det blandt andet beskrevet, hvordan hver femte tiltalte for voldtægt bliver frifundet. Det samme viser tal fra Justitsministeriet. Og faktisk er det tal steget siden 2015. Her lå det på 24 procent af alle voldtægtssager. I 2017 var det tal på 30 procent. Det tal er væsentligt højere end i nogen anden form for kriminalitet.

Det tal står i skarp kontrast til billedet af samtlige straffesager i Danmark. I 2016 førte 3,4 procent af straffesager ved danske domstole til frifindelse, viser tal fra Danmarks Statistik.

Emilie Riddersholm er overordnet positivt stemt efter dagen, der blandt andet bød på oplæg fra folk fra Sverige og England, hvor man har en samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet

»Det har været mega grænseoverskridende, lærerigt og spændende. Jeg kan høre, at nogle er skeptiske i forhold til, hvad samtykke er. Og der er helt sikkert nogle ting, der skal snakkes om. Men det er dejligt, at folk er positive. Det virker til, at der kan komme samtykke i loven på et tidspunkt,« siger Emilie Riddersholm til B.T. og fortsætter:

»Jeg synes, det er fedt at være med til at gøre en forskel. Det er næsten terapeutisk for mig. Man føler, man bliver hørt, og at man hjælper andre. Det ville være det vildeste, hvis man om et stykke tid tid kan stå og sige, at man har været med til at lave en lovændring. Det både tror og håber jeg på.«

I toppen af artiklen kan du se Emilie Riddersholm fortælle sin historie til B.T.