Kun efter en tur ned i et sort hul kan Tim Christensen skrive sine sange. Nu udsender han et nyt album - og er glad igen.

Ingen musik uden mørke. Sådan er det for Tim Christensen. Sådan har det altid været. For musikeren har brug for at være ked af det. I bogstaveligste forstand. Ellers kan han ikke lave ordentlig musik.

På mandag udsender Christensen sit nyeste album, 'Superior'. Det siger en del om hans betydning i dansk rock, at interessen stadig er enorm, selvom det er fem år siden sidst. Ud over pladeindspilningen er der ikke sket noget musikalsk undervejs. Jo, verdensstjernen Celine Dion har indspillet hans 'Rigth Next To The Right One'.

- 'Ja, det har altid handlet om musik for mig,' siger Tim Christensen.

Sex og kærlighed
- 'Hvis ikke det er direkte forbundet med musik, så bliver det oversat til musik. Og hvis ikke jeg spiller eller komponerer eller lytter, så læser jeg om musik. Udover de almindelige menneskelige drifter som sex og kærlighed, så har jeg ikke nogen andre interesser eller hobbyer,' siger Tim Christensen med sit alvorlige smil.

Det er vel ikke altid noget, der falder i god jord hos kærester, at musikken er så altopslugende?

- 'Nej, og det er da også noget, der har været oppe at vende, at de har følt en meget hård konkurrence fra min musik. Nu har jeg ikke haft en kæreste i et halvt års tid, men jeg har stadig tæt kontakt til min sidste kæreste, Michelle, og min forrige Cecilie (Thomsen, fotomodel. red.). Det er de to seriøse forhold, jeg har haft siden den sidste plade, og jeg er rigtig gode venner med begge to i dag.

Vi har da grinet ad, at musikken har ligget i meget hård konkurrence med kærligheden, og der er da faldet et par tørre kommentarer undervejs, da vi var kærester,' fastslår Tim Christensen.

Lever og ånder for musik
- 'Sagt lidt hårdt er det nok 'take it or leave it' med mig. Jeg har ikke tænkt mig at tilsidesætte min musik til fordel for dét, der måtte dukke op. Det siger jeg lige nu, som single og 34 år gammel.

Hvis det ændrer sig, og der måske er brød i ovnen, vil jeg muligvis tænke anderledes. Men lige meget hvor mange børn der kommer ind i mit liv, vil jeg kæmpe en hård kamp for, at der stadig er meget stor plads til min musik. Det ér det, jeg lever og ånder for. Ikke bare økonomisk.

Jeg tror vitterlig, at jeg ville dø, hvis ikke jeg havde musikken.'

Du fylder 35 næste år. Har du overhovedet gjort dig tanker om børn og familie?

- 'Ja, helt sikkert. Jeg har store drømme om at få børn på et tidspunkt. Men det kræver selvfølgelig, at omstændighederne er de rigtige. Jeg har tænkt meget over dét med børn og familie og har altid haft et idealbillede af, at jeg som 27-årig skulle have kernefamilie og fire børn. Men dér er jeg nok blevet mere realistisk.

Jeg er snart 35, og der er jo hverken det ene eller det andet. Jeg har behov for, at der er plads til både musik og familie på et tidspunkt, og jeg tror på, at det kan lykkes.'

Du er meget perfektionistisk omkring din musik. Er du også sådan i dit personlige liv?

Den perfekte kæreste
-'Ja, i et forhold er det vigtigt at fremstå som den bedste person i hele verden. At være den perfekte kæreste. Jeg kan godt falde i den fælde, at for at få kærligheden at føle skal jeg præstere et eller andet. I stedet for bare at være. Det er noget, der ligger og driller.

Jeg synes nu, jeg er blevet lidt bedre til at slappe af og trække vejret, for det er sgu svært at trække vejret, hvis man bilder sig selv ind, at man skal være den perfekte kæreste.

Min søgen efter det perfekte er et tveægget sværd, for mit talent er jo drevet af en perfektionist, der har ført mig hertil, hvor jeg er glad for at være. Men samtidig har jeg et ufrivilligt behov for, at der skal være noget, der ikke fungerer. Noget, der ikke er perfekt. At det skal gøre ondt, før det gør godt.'

Vil ikke lyde som Kandis
- 'Sagt meget firkantet så er jeg nødt til at være et sted, hvor jeg er ked af det. For hvis jeg er ked af det, så kan jeg skrive en sang om det, og når jeg har skrevet en sang, føler jeg mig glad. Der skal være en spænding, for hvis der overhovedet ikke er noget galt, kommer det jo til at lyde som Kandis.

Al kunst, der er værd at se og høre på, er skabt af personer, der er fucked up i en eller anden grad.'

Hvad er så dine dæmoner?

- 'Jeg har aldrig haft en depression, men jeg kan da godt være tung til mode indimellem. Og det er så dér, jeg møder mine dæmoner.

Jeg slæber ikke rundt på saftige barndomstraumer, men mine forældre blev skilt, da jeg var 11. Så det har heller ikke været nogen kernefamilie.

Sjovt nok har min storesøster, der er otte år ældre end jeg, formået at skabe en velfungerende familie. Hun er gift på 20. år og har to børn. Det har jeg stor respekt for, men jeg kan også godt blive misundelig på hende. På en kærlig måde.

Vi har alle sammen en lod i livet, og så gælder det om at finde ud af, hvordan den kan bruges bedst, og ikke være misundelig på naboen.

Det er nok også derfor, jeg ikke er bitter over, at min drøm om børn og familie ikke gik i opfyldelse, da jeg var i slutningen af 20’erne, sådan som jeg havde troet. Nu sker det bare på en anden måde, end jeg havde forestillet mig dengang.'