Hvordan kommer man bedst tilbage, når man bliver angrebet? Med et modangreb naturligvis.

Det synes at være recepten for den republikanske præsidentkandidat Donald Trump gennem hans valgkamp – gennem hele hans karriere faktisk.

Ikke overraskende brugte han også teknikken under et interview med tv-stationen ABC natten til torsdag dansk tid.

For undervejs i interviewet blev Trump bedt om at forholde sig til den kritik, som militæreksperten Jeff McCausland i grove vendinger er kommet med af Trumps udenrigs- og sikkerhedspolitiske linje. Trump har ved flere lejligheder nedsablet USAs indsats i offensiven for at generobre den irakiske storby Mosul fra IS med argumenter, der ifølge McCausland viser, at Trump mangler militær indsigt.

En kritik, der - man har nærmest lyst til at sige selvfølgelig - ikke fik lov til at gå ubemærket hen under nattens interview:

»Du kan fortælle din militærekspert, at jeg nok skal sætte mig ned sammen med ham og lære ham et par ting,« sagde Trump tørt, da han blev bedt om at forholde sig til forsvarsekspertens udsagn.

Trump: »Vind først - snak bagefter«

Selv skar Trump sin kritik af USAs ageren i Mosul ud i pap i et tweet søndag:

»Angrebet på Mosul har vist sig at være en total katastrofe. Vi gav dem flere måneders varsel. USA ser så dumme ud. STEM PÅ TRUMP og SEJR IGEN,« skrev Trump.

En af Trumps pointer er, at USA aldrig skulle have forberedt IS på, at amerikanerne var på vej ind i storbyen, men i stedet have ladet det være en »overraskelse«:

»En af årsagerne til, at de ville gå ind i Mosul var, at de ville ramme IS-ledere, som de mente - du ved - var i Mosul. De mennesker er rejst. Så snart de hørte, de skulle angribes, forsvandt de. Modstanden er langt stærkere nu, fordi de ved, de blev angrebet. Hvorfor kan de (amerikanske beslutningstagere, red.) ikke vinde først - og så snakke bagefter?« sagde Trump til den anerkendte ABC-journalist George Stephanopoulos, der havde sat ham stævne i nattens interview.

Men en af de mest tungtvejende forklaringer på den slags advarsler om snarlig indgriben er - ifølge McCausland og andre forsvarseskperter, ABC News har talt med - ofte, at man vil undgå så mange civile tab som muligt.

Vil bruge over 100 mio. på valgkampen

Undervejs i interviewet kom Trump og Stephanopoulos omkring adskillige emner, der foruden den krigshærgede by Mosul invovlerede popikonet Adele og de mange millioner, Trump bruger på sin valgkamp. Det sidste først.

En af Trumps kæpheste har længe været fortællingen om, hvordan hans kampagne i høj grad er sponsoreret af egne midler, mens Clinton »intet« er punget ud med selv til sin kampagne. Den pointe har han blandt andet brugt til at hævde, at Clinton er i lommen på Wall Street, mens han selv er uafhængig af at skulle tilfredsstille andres interesser.

Den pointe hev han igen frem i nattens interview – og med nye, konkrete tal. For Trump har planer om at bruge »en masse« penge mere på sin kampagne, lod han forstå.

»Jeg vil sige en masse. Jeg kommer ikke til at sige hvor mange. Men det vil være over 100 millioner dollars (675 millioner danske kroner, red.), og det kan vel være meget over det,« sagde Trump til ABC.

På nuværende tidspunkt har Trump lagt 61 millioner dollars i sin kampagne ifølge ham selv svarende til knap 412 millioner danske kroner. Ifølge Stephanopoulos ligger det beløb på nuværende tidspunkt på 56 millioner dollars, dvs. 378 millioner danske kroner.

Hotelåbning og Adele-koncert

Og så tilbage til et af interviewets mere pudsige indlæg, Adele. Hun blev nævnt i endnu et modangreb - denne gang fordi Trump er blevet kritiseret for at tage tid ud af sit kampagneprogram for at åbne et af sine nye hoteller i Washington D.C.

For mens Trump godt nok tog fri fra sin kampagne - ifølge eget udsagn - i en time for at være med til åbningen af hotellet, brugte hans modkandidat hele tirsdag aften væk fra valgkampen, da hun var til en koncert med popikonet, fortalte Trump. Et valg, der ifølge Trump blev bifaldet, mens hans blev kritiseret – helt unfair.

Trump har lagt denne video op på sin Instagram-profil af hotel-åbningen: