Libyske oprørere siger, at de har fanget en af Gaddafis vigtigste sikkerhedsfolk og manden, der dræbte en britisk politikvinde i 1980erne. Selv siger han, at han blot har drevet det lokale sygehus.

BENGHAZI: De revolutionære i det libyske oprørs hovedby har de seneste dage slået hårdt ned på kendte og formodede sympatisører af den libyske diktator, Muammar Gaddafi. Nu hævder de at have gjort et stort kup.

- For få dage siden anholdt vi en af de højest placerede sikkerhedsfolk i landet, siger Khalid Ben Ali, fra en gruppe med ansvar for sikkerhed under den midlertidige oprørsregering, Det Nationale Råd.

Han siger, at oprørerne har stormet regeringskontorer, hvor de har fundet lister med navne, adresser og telefonnumre på flere end 8.000 mennesker i byen, som menes fortsat at være loyale over for styret i hovedstaden Tripoli.

- Men vi har fanget de mest vigtige af dem, siger Ben Ali, der fremhæver anholdelsen af Omar Soudani. Han siger også, at oprørerne har anholdt en endnu højere placeret sikkerhedsmand i Gaddafis hierarki men nægtede at oplyse dennes navn.

Frem til midt i februar, da protester eksploderede i et egentligt oprør i Benghazi og flere andre libyske byer, var Soudani ansvarlig for sundhedsanliggender og leder af byens største hospital. Men det var bare et dække, siger Ben Ali. I Benghazi var det i stedet Soudanis angivelige hovedrolle i det brutale sikkerhedssystem, som gjorde ham til et af de mest frygtede ansigter i byen.

Nu sidder han i en militærbase inde i byen, der tidligere husede militærpolitiet. Her bevogter oprørerne en række fanger, som enten har overgivet sig ved fronten eller under kampene i weekenden, eller som er mistænkt for at udgøre Gaddafis meget omtalte lejesoldater fra lande som Tchad, Niger, Ghana, Mali og Sudan.

De libyske oprørere viste onsdag deres formodede store fangst frem for den internationale presse, hvor der var lejlighed til at stille spørgsmål til Soudani. Selv hævder han, at anklagerne mod ham er grundløse, og at han blot er en professor, som var betroet opgaven at drive det store hospital og sikre sundheden i området.

- Jeg sad i mit kontor og arbejdede med forberedelserne til at arbejde under revolutionen, da jeg blev fanget, siger Soudani.

Han siger videre, at han har fået skyld for alt muligt, og at mange i byen måske ”har forvekslet” ham og hans bror, der er højt placeret i militæret, og derfor sat ham i forbindelse med en række overgreb mod befolkningen.

- Det er rigtigt, at folk er bange for mig. Ligegyldigt, hvad der sker, siger de, at jeg er involveret i det, siger han.

Ben Ali siger derimod, at oprørerne anholdt Soudani for få dage siden på grund af hans rolle i regimets forsøg på at slå tilbage mod det oprørskontrollerede østlige Libyen

Fra flere sider hævdes det, at det netop var i det Soudani-ledede hospital, Benghazi Medical Clinic, at særligt udsendte sikkerhedsfolk gemte sig i en ufærdig bygning inden protesterne omkring 17. februar. Iført karakteristiske ”gule hjelme” var det ifølge vidner især dem, der skød direkte ind i menneskemængderne og henrettede flere soldater, som nægtede at deltage.

Mange mener desuden, at der var flere lejesoldater iblandt dem. En tidligere soldat har til Berlingske fortalt, at han overhørte flere samtaler, hvor de ”ikke talte arabisk indbyrdes”.

Opgøret med Gaddafis betroede folk i de oprørskontrollerede områder er den seneste uge kommet mere og mere i fokus. Ifølge oprørerne prøvede flere at falde revolutionshæren i ryggen, da soldater og militærkøretøjer fra styret nåede helt ind i Benghazi i weekenden.

- Nogle af pro-Gaddafi folkene i Benghazi er gået over til revolutionen, andre bliver hjemme og holder lav profil, men der er også nogen som har gemt maskingeværer, andre våben og eksplosiver. De havde planlagt noget større i lørdags, og derfor er vi gået i gang med at anholde dem lørdag og søndag, siger Ben Ali.

Oprørerne anklager ikke bare Soudani for overgreb i Libyen. Ifølge Ben Ali er det ”kendt af alle”, at han stod bag drabet på en britisk politikvinde i London i 1984. Kvinden blev dræbt under en demonstration foran den libyske ambassade og forårsagede en større politisk krise mellem de to lande, hvor de diplomatiske forbindelser blev afbrudt og hele den libyske repræsentation udvist.

Ifølge britiske journalister er Soudanis navn ikke tidligere dukket op i forbindelse med efterforskningen af drabet.

Soudani afviser også de anklager, selv om han indrømmer at have været i London på det tidspunkt og at have arbejdet på ambassaden med kulturelle og lægelige anliggender.