Norges integrationsminister, Sylvi Listhaug, fra Fremskridtspartiet (FrP) står i en stor og orange beskyttelsesdragt på et redningsfartøj et stykke fra den græske ø Lesbos. Middelhavet er blåt og roligt, men hun spørger tøvende, om hun bare skal hoppe. Ja, svarer mandskabet, og kort tid efter laver ministeren en halv piruet og lander med ryggen først i vandet. Landingen skaber et tryk, som sender et ordentligt saltvandsskvulp ind over hende.

Og så flyder hun ellers væk i bølgerne. Efter et stykke tid samler mandskabet hende op i en gummibåd. Hun bliver sejlet tilbage med vådt hår og løbende mascara til det store redningsfartøj »Peter Henry Von Koss«, hvor reportere fra avisen Dagbladet står klar til at høre, hvordan oplevelsen var.

»Det var meget specielt, selv om det selvfølgelig bliver noget helt andet, når man har en overlevelsesdragt på. Øjeblikket, hvor man ser sådan en båd her, hvis man er ved at drukne, må være helt fantastisk,« siger ministeren.

Den ægte situation, hun snakker om, er selvfølgelig den, som mange hundrede tusinde flygtninge har været i i forsøget på at komme til Europa. Størstedelen af rejserne foregår som bekendt i tvivlsomme gummibåde, hvor flygtninge og migranter ofte ender i havet.

Set fra flygtningenes perspektiv

Mange drukner, men nogle er heldige at blive samlet op af et redningsfartøj som det norske. Det var for at forstå, hvordan det føles, at ministeren hoppede i vandet, forklarer hun.

»Det må være helt forfærdeligt, og én ting, jeg tænker på, er de kyniske mennesker, der sælger dem rednings­veste, som bidrager til at trække dem ned i vandet i stedet for at redde dem. At det er muligt, er for mig ubegribeligt at forstå,« siger Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Meningen var sikkert god, men stuntet har sendt Sylvi Listhaug ud i et massivt stormvejr på de sociale medier. En norsk Twitter-bruger spørger, om hun også skal til at spille Risk for at kunne forstå, hvordan det er at være i krig. En anden spørger, om hun også åbner vinduet i sin lejlighed i en times tid om aftenen for at føle, hvordan det er at sove på gaden som hjemløs.

En tredje skriver, om hun har tænkt sig at sidde stille på en stol i fem timer i dag for at opleve, hvordan det er at være lam i benene. De mere morbide og grove kommentarer lyder, om hun ikke burde være druknet for rent faktisk at forstå, hvordan flygtningene har det.

Pinligt og smagløst

Det er ikke kun på internettet, at Sylvi Listhaugs flygtningestunt har skabt røre. I Stortinget har flere politikere taget afstand fra det, og ikke overraskende har reaktionerne været stærkest i oppositionen på venstrefløjen.

»Det er både pinligt og smagløst. Jeg kan ikke forstå, hvad hensigten er med det. Man demonstrerer jo på en måde, at man ikke forstår alvoren i situationen. Her drukner folk på flugt i samme farvand, tusinder af flygtninge sidder fast i Grækenland, og det virker, som om ministeren kun er optaget af at formidle, at Norge skal have den strengeste asylpolitik i Europa,« siger Karin Andersen fra Socialistisk Venstreparti.

Sylvi Listhaug blev udnævnt til integrationsminister i Norge i december sidste år og er på kort tid blevet den mest omdiskuterede og kontroversielle minister i Norges regering. Det er hun blandt andet, fordi hun vil have, at Norge skal have »Europas strengeste asylpolitik«.

Siden hun er tiltrådt, har hun gennemført en række markante stramninger af den norske udlændingelov, som hun har hentet inspiration til hos den danske regering.