Saudi-Arabien med kronprins Mohammed bin Salman i spidsen insisterer på, at de ikke havde en finger med i spillet, da den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på landets konsulat i Istanbul.

Nu afslører NBC News, at Khashoggi nogle måneder før sin død blev inviteret på besøg hos sit lands ambassade i USA - hvor kronprinsens bror prins Khalid bin Salman som ambassadør forsøgte at overtale Khashoggi til at vende hjem til Saudi-Arabien.

Ifølge det amerikanske medies kilder var Khashoggi mødt op på ambassaden i Washington med et helt almindeligt ærinde, men da han blev genkendt af nogle af medarbejderne, blev journalisten straks bedt om at mødes med Khalid bin Salman på ambassadøren eget kontor.

Mødet skulle have fundet sted enten i slutningen af 2017 eller i starten af 2018.

Det omkring en halv time lange møde foregik angiveligt i en 'venlig tone'. Saudi-Arabiens ambassade i USA har bekræftet, at mødet fandt sted.

Hvad der præcis blev talt om, vides ikke, men faktum er, at Khashoggi aldrig vendte tilbage til sit hjemland i live.

Han forsvandt efter et møde på Saudi-Arabiens konsulat i tyrkiske Istanbul den 2. oktober, og siden har Tyrkiets efterretningstjeneste løbende lækket makabre informationer om, hvad der foregik på det saudiske konsulat dén eftermiddag.

Ifølge efterretningstjenesten blev Jamal Khashoggi skåret i småstykker inde på konsulatet - mens han stadig var i live, vel at mærke.

Og alt peger på, at de ansvarlige har tætte bånd til netop kronprins Mohammed bin Salman.

Af den 15 mand store dødspatrulje, der ankom til Istanbul i saudiske privatfly samme dag, har bl.a. The New York Times og The Washington Post allerede kunnet dokumentere forbindelsen til toppen af det saudiske hierarki for adskillige af dem.

Ikke mindst netop Jamal Khashoggis bøddel. Han hedder Salah Muhammad al-Tubaiqi og er retsmedicinsk chef i Indenrigsministeriet.

I takt med at der kommer mere og mere information frem, er presset på Saudi-Arabien, og ikke mindst kronprins Mohammed bin Salman, vokset dag for dag. Det gør ikke sagen bedre, at Saudi-Arabien har ændret forklaring flere gange.

Og mens USA's præsident Trump synes urokkelig i sin støtte, vender langt de fleste ryggen til Saudi-Arabien. Nogle i ord. Andre i handling.

Tyskland er ét af de lande, der er gået konkret til værks. Således meddelte Angela Merkel søndag, at landets eksport af våben til Saudi-Arabien bliver indstillet.

Derudover har en række landes udenrigsministre og firmaer meldt afbud til den store investeringskonference i Saudi-Arabien, som finder sted i denne uge.

Målet med konferencen er - som det står skrevet på hjemmesiden - at 'transformere Saudi-Arabien til et globalt investeringskraftværk. Bl.a. ved hjælp af pengestærke udenlandske aktører'.

Kronprins Mohammed bin Salman, som reelt styrer Saudi-Arabien.
Kronprins Mohammed bin Salman, som reelt styrer Saudi-Arabien. Foto: Amir Levy/Reuters
Vis mere

Men nu bliver store spillere som bl.a. investeringsbankerne JP Morgan Chase og HSBC ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP væk. Det er simpelthen dårligt for forretningen at blive associeret med landet. Og ikke mindst dets kronprins, som reelt leder Saudi-Arabien.

Det var da også især ham, som den samfundskritiske journalist Jamal Khashoggi i sine mange indlæg både direkte og indirekte rettede skytset mod.

Lige siden Khashoggi sidste sommer valgte at flygte til USA, var han fast tilknyttet The Washington Post som klummeskriver, og her lagde han ikke fingrene imellem i sin kritik.

'Siden den unge kronprins kom til magten, lovede han sociale og økonomiske reformer. Han talte om at gøre vort land mere åbent og tolerant … men det eneste, jeg ser nu, er en bølge af arrestationer ….' skrev han bl.a. i september sidste år.

I en senere klumme sammenlignede han kronprinsen med Putin, i andre gav han gode råd om, at hvis kronprinsen kunne lære at lytte til sine kritikere, ville det kun styrke hans magtbase.

'Jeg har fået at vide,' skrev han den 21. maj, 'at jeg med taknemmelighed bør acceptere de sociale reformer, som jeg så længe har råbt højt om, og holde mund om alt det andet.'

'Tie stille om hængedyndet i Yemen, om de for hastigt gennemførte økonomiske reformer, blokaden af Qatar, diskussioner om alliancen med Israel og sidste års fængsling af masser af saudiske intellektuelle og gejstlige … Men det er en handel, jeg ikke vil indgå.'

Som hele verden nu ved, betalte Jamal Khashoggi prisen. Den højeste pris.

Og måske kommer sandheden om, hvordan han døde, frem tirsdag, når Tyrkiet fremlægger den rapport, som landets efterretningstjeneste har arbejdet så ihærdigt på.