Jo mindre du sover, jo kortere bliver dit liv. Søvnprofessor er klar med ny alarmerende bog, der fortæller, hvorfor det gælder livet, at du prioriterer din søvn. Vi oplever en søvnløshedsepidemi, siger han.

Hvis du har svært ved at sove om natten, er der virkelig grund til bekymring. Faktisk bør du være så bekymret, at det formentlig vil gå ud over din nattesøvn. Men det lad det nu ligge for en stund.

»Vi står midt i en katastrofal epidemi af søvnmangel og søvnløshed, som har langt alvorligere konsekvenser, end de fleste af os kan forestille os,« siger Matthew Walker, der er professor i psykologi og neurovidenskab ved universitetet i Berkely i Californien. Han er direktør i Center for Human Sleep Science, som forsker i sammenhængen mellem søvn og menneskets sundhed og sygdomme.

Den ene store undersøgelse efter den anden har påvist samme mønster: Jo kortere tid du sover, des kortere bliver dit liv. For at tage et konkret eksempel vil voksne over 45 år, som sover mindre end seks timer om natten, have 200 procent større risiko for at få et hjerteanfald eller en blodprop i hjernen i løbet af deres levetid, sammenlignet med personer der sover syv-otte timer om natten.

Matthew Walker har netop udgivet bogen »Why We Sleep«, som beskriver sammenhængen mellem søvnløshed og lidelser som Alzheimer, kræft, diabetes, fedme og psykiske problemer. Matthew Walkers håb er, at folk, der læser bogen, vil gøre en større indsats for at få de anbefalede otte timers søvn om dagen, skriver Guardian i et stort interview med søvnprofessoren.

Men det enkelte individ kan ikke gøre det alene, understreger Matthew Walker, der efterspørger ændringer i samfundet, på vores arbejdspladser, i hjem og familie.

»Intet område af vores biologi er upåvirket af søvnmangel, »siger han til Guardian. »Alligevel gør ingen noget ved det,« mener professoren, der oplyser, at dårlig søvn koster den britiske økonomi to procent af BNP i tabte indtægter.

Vi praler med, hvor lidt vi sover

Det er vores moderne livsstil, det allestedsnærværende elektriske lys samt grænseløst arbejde, der er nogle af de kendte årsager til søvnløshedsepidemien. I 1942 prøvede otte procent af befolkningen af klare sig med seks timers søvn eller mindre. I dag er det cirka halvdelen af os.

Samtidig har Walker observeret, at et normalt søvnbehov forbindes med svaghed og ligefrem skam i vores fortravlede verden. I stedet jager vi af sted, mens vi praler med, hvor lidt søvn vi kan klare os med.

»Vi har stigmatiseret søvn, som bliver associeret med dovenskab. Vi ønsker at virke travle, og det kan vi gøre ved at proklamere, hvor lidt søvn vi får. Det er blevet en hædersbetegnelse at sove lidt,« siger han.

Spørgsmålet er så, om søvnprofessoren selv efterlever sine egne gode råd, hvad angår søvn. Det gør han. Han går i seng på faste tider og står op næste dag på samme tid, lige meget hvad han skal, skriver The Guardian.

»Jeg tager min søvn ekstremt alvorligt, fordi jeg har set, hvad det betyder,« siger Walker og forklarer, at han ikke kan andet, når han for eksempel ved, at efter bare en enkelt nat med kun fire timers søvn falder niveauet af kroppens »dræber-celler« med 70 procent - det er de celler, som angriber og bekæmper kræftceller i kropppen.

Samtidig indrømmer han dog også, at hans viden om de alvorlige konksekvenser af søvnmangel virkelig kan stresse ham, hvis han ikke kan sove på grund af for eksempel jetlag. Så begynder hans hjerne at jage rundt, mens han ligger og grubler over, hvilke nedbrydende processer, der er i gang i hans hjerne og krop.

Hvad gør han så? Så tænder han lyset og læser i en bog.