Et nyt studie konkluderer, at snus ikke kan linkes til større dødelighed – men det betyder ikke, snus er ufarligt, understreger Kræftens Bekæmpelse.

Det gærede tobak i små hvide poser, som flere og flere unge sætter op under overlæben, kan ikke linkes til større dødelighed. Det viser det internationale forskningssamarbejde ’Global Burden of Disease’.

Samtidig bliver beviserne for, at snus giver kræft også tyndere, og det kan ikke siges med sikkerhed, om den røgfri tobak fører til blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.

»Efterhånden er der et for tyndt grundlag til, at man kan råbe vagt i gevær på samme måde, som vi gjorde tidligere, når det kommer til snus,« siger Niels Them Kjær, projektchef for forebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel vil hverken han, Tandlægeforeningen eller chefkonsulent for forebyggelse i Hjerteforeningen, Simon Rask, frifinde røgfri tobak. For selvom snus ikke er direkte dødeligt, så er det stadig sundhedsskadeligt.

»Jeg bider mærke i, at den nye rapport forholder sig til snus og tyggetobak som to forskellige ting og konkluderer, at snus er ufarligt, mens tyggetobak er farligt. Det undrer mig, for jeg mener ikke, folk kan se forskel på de to ting. Der skal nærmest jurister til for at vurdere, hvornår det er det ene og hvornår det er det andet,« mener Simon Rask.

Han pointerer, at der endnu ikke er forsket nok i snus til, at det skråsikkert kan konkluderes om det fører til f.eks. blodpropper i hjertet og at det heller ikke endnu er bevist, at nikotin er skadeligt i sig selv. Men der er en indikation på det.

»Dog kan vi se, at hvis du får en blodprop i hjertet, så er chancen for at du overlever mindre, hvis du bruger snus,« forklarer Simon Rask.

Det er særligt mænd under 30, der bruger snus i Danmark. Niels Them Kjær påpeger, at snusbrugere sjældent er cigaretrygere, der skifter tobaksform – derimod er snus ofte brugernes første møde med tobak og nikotin.

»Snus i sig selv er ikke kræftfremkaldende, men den røgfri tobak kan skabe en afhængighed af nikotin, som jeg frygter fører til cigaretrygning,« siger Niels Them Kjær.

Tandlægeforeningen foretog i foråret en rundspørge blandt sine medlemmer om snus. Den viste, at 27 pct. af tandlægerne havde oplevet en stor eller meget stor stigning af patienter, der bruger snus indenfor de sidste to år. Samme undersøgelse pegede også på, at det havde konsekvenser for snusbrugernes mund.

»Forandringerne er jo ikke noget, du dør af, men det kan give grimme tænder og ubehagelige gener,« siger Niels Them Kjær.