Kong Harald bliver torsdag indlagt på det norske rigshospital, hvor han skal opereres i hjertet.

Det drejer sig om en udskiftning af hjerteklappen, oplyser det norske kongehus i en pressemeddelelse.

Operationen er planlagt til at finde sted fredag, og kongen vil være vågen undervejs, mens indgrebet udføres via lysken med lokalbedøvelse.

Det bliver et medicinsk hold ledet af kongens egen personlige læge, overlæge Bjørn Bendz ved hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssygehus, der skal stå for operationen.

»Hans majestæt har jævnligt gået til kontroller, og udredningen, som vi har foretaget på det seneste, har vist, at indgrebet er nødvendigt for at sikre kongen en bedre vejrtrækning,« fortæller overlægen og fortsætter:

»Der bliver årligt udført flere hundrede af denne type indgreb på Rigshospitalet, og de norske operationslæger har stor erfaring med dem.«

83-årige kong Harald blev 25. september hastet til rigshospitalet i Oslo, fordi han havde problemer med vejrtrækningen.

Hurtigt kunne man udelukke, at det norske overhoved var blevet syg med covid-19, men det var sværere at slå fast, hvad de helbredsmæssige udfordringer så skyldtes.

Dronning Sonja her fotograferet 25. september, hvor hendes ægtemand blev hasteindlagt med åndedrætsbesvær.
Dronning Sonja her fotograferet 25. september, hvor hendes ægtemand blev hasteindlagt med åndedrætsbesvær. Foto: NTB
Vis mere

Selv om kongen få dage senere kunne forlade hospitalet, var udredningen endnu ikke afsluttet.

Det er den altså først blevet nu, hvor man har konkluderet, at han må under kniven – igen. Det er nemlig ikke første gang, kong Harald må gennemgå en hjerteoperation.

I 2005 blev han ligeledes opereret i hjerteklappen mellem hjertet og hovedpulsåren. Her blev hans såkaldte aortaklap erstattet af en kunstig én af slagsen.

Den type kunstige hjerteklapper, der er lavet af bioligiske materialer, har en levetid på mellem 10 og 15, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at den nu må udskiftes.

I kongens fravær har kronprins Haakon overtaget sin fars royale pligter. Indtil videre er kongen sygemeldt på ubestemt tid.