Tv-præsten Flemming Pless slipper med den værste skræk i en opsigtsvækkende sag, hvor fem kvinder har anklaget ham for at krænke og udnytte dem i en sårbar situation.

Onsdag afslørede B.T., at Kirkeministeriet har syltet en stor advokatundersøgelse af Flemming Pless. En undersøgelse, der har været færdig siden sensommeren, og det får nu den konsekvens, at kvinderne ikke kan anmelde den københavnske præst til politiet.

Fordi sagen højst usædvanligt har taget over ti måneder – uden nogen afgørelse – falder flere af krænkelsessagerne nemlig for forældelsesfristen.

Dermed kan kvinderne ikke anlægge straffesag mod Flemming Pless, når Kirkeministeriet engang er færdig med at undersøge sagen.

B.T. er i besiddelse af kvindernes klage, som blev sendt til Københavns biskop 16. marts sidste år. Her fremgår det, at tre ud af de fem sager er foregået i 2019 og 2020.

I en af sagerne beskriver en kvinde, at hun havde søgte sjælesorg hos Flemming Pless, efter hendes mor var død. Den første sjælesorgssamtale foregik hjemme hos kvinden på Flemming Pless' foranledning.

»På et tidspunkt i denne samtale satte han sig i sofaen ved siden af mig, lagde sit hoved i mit skød og sagde 'nus mig lidt på hovedet'.« En senere samtale foregik på Flemming Pless' foranledning på Coffee House på Christianshavn. »Mens vi sad og talte, kyssede han mig pludseligt og uopfordret på munden,« skriver kvinden, hvis sag nu er forældet.

Hvis kvinderne skulle føre en sag mod Flemming Pless, ville det sandsynligvis ske jævnfør paragraf 220 om groft misbrug af plejemæssigt afhængighedsforhold.

Flemming Pless, sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn.
Flemming Pless, sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Her er straframmen højst et år, og derfor er to ud af de tre 'nye' krænkelsessager blevet forældet, mens Kirkeministeriet har trukket sagen i langdrag, selvom advokatundersøgelsen har ligget klar i fem måneder.

Kvindernes advokat, Rebekka Høj, vil ikke kommentere detaljerne i sagen. Men siger i et skriftligt svar til B.T.:

»Det siger sig selv, at det ikke er tilfredsstillende for mine klienter, at sagen har trukket ud så længe. Det er ikke en let sag at stille sig frem for at bidrage til at få stoppet krænkelserne, og derfor havde man vel nok også turdet håbe, at vi ikke fortsat ventede på en afklaring af sagen.«

Ifølge SFs retsordfører, Karina Lorentzen, er hele området med krænkelser i religiøse miljøer et overset område i lovgivningen.

»Det er på alle måder et stort problem. Det, du beskriver for mig, viser bare, at vi må modernisere loven, så ofrene i den står langt stærkere, hvis de vil føre en sag mod en religiøs leder,« siger Karina Lorentzen.

I det hele taget er sager om præsters magtmisbrug ikke nævnt i lovgivningen på samme måde som andre 'behandlere' som læger og psykologer.

Derfor har Karina Lorentzen og SF netop fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at kriminalisere religiøse ledere, der groft misbruger et afhængighedsforhold til personer fra menigheden.

»Vi har et hul i lovgivningen, hvor præster kan udnytte troende mennesker fra deres menighed, uden at de bliver straffet. Nogle mennesker bruger religiøse ledere som en slags behandlere og fortrolig kontakt. Og i det afhængighedsforhold kan der opstå en risiko for, at religiøse ledere udnytter mennesker i en sårbar position,« siger Karina Lorentzen.

Hverken Kirkeministeriet eller Københavns biskop vil kommentere den konkrete sag mod Flemming Pless.