Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Krænkelser i kirken er gemt væk bag lukkede døre i Kirkeministeriet.

I over ti måneder har den kendte præst Flemming Pless været suspenderet, efter han i marts sidste år blev anklaget for at have krænket og udnyttet fem sørgende kvinder.

Men B.T. kan nu afsløre, at Kirkeministeriet i månedsvis har syltet en stor advokatrapport om anklagerne mod den socialdemokratiske præst.

Faktisk har undersøgelsen af Flemming Pless, som advokatkæmpen Kromann Reumert har lavet, ligget og samlet støv i Kirkeministeriet i omkring fem måneder. Derfor er sagen højest usædvanligt ikke afgjort endnu, fortæller flere centrale kilder til B.T.

Sagen er belagt med fortrolighed, og derfor vil kilderne ikke stå frem med navn.

Da de fem kvinder skrev et brev til Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen, 16. marts sidste år, blev Flemming Pless tvunget på orlov efter et par uger.

Her beskrev de oplevelser med Flemming Pless, der ifølge kvinderne havde krænket dem med berøringer, spontane kys eller forsøgt at indlede forhold, mens de havde søgt sjælesorg i Christians Kirken, hvor Pless var sognepræst.

»Som det vil stå klart via konkrete eksempler i dette brev, misbruger præsten sit embede til at forføre kvinder (både kvinder, der søger sjælesorg, og ansatte). Derudover bryder han sin tavshedspligt og opfører sig krænkende,« står der i brevet, som B.T. er i besiddelse af.

Flemming Pless, sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn.
Flemming Pless, sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Kirkeministeriet satte Kromann Reumert til at undersøge anklagerne, og den rapport landede ifølge B.T.s oplysninger i sensommeren.

Men sagen svæver stadig i det uvisse.

Også selvom Kirkeministeriet ifølge B.T.s oplysninger fik en klage over det usædvanlige lange forløb i starten af november.

B.T. har forelagt oplysningerne for kvindernes advokat, Rebekka Høj, men hun vil ikke forholde sig konkret til dem.

I stedet siger hun i et skriftligt svar:

»Det siger sig selv, at det ikke er tilfredsstillende for mine klienter, at sagen har trukket ud så længe. Det er ikke en let sag at stille sig frem for at bidrage til at få stoppet krænkelser, og derfor havde man vel nok også turdet håbe, at vi ikke fortsat ventede på en afklaring af sagen.«

Andre krænkelsessager – herunder Naser Khaders sag og sagen i DRs pigekor – har blot taget ganske få måneder at afslutte.

Flemming Pless modtager under hele den tvungne orlov fuld løn og kan desuden bo i den lækre præstebolig på 163 kvadratmeter midt i København.

Han har dog ingen kommentarer til sagen.

»Jeg kan sige det samme, som jeg har sagt gennem hele processen, og det er, at jeg ikke kan udtale mig, da jeg er tjenestemand. Det må Københavns biskop gøre,« siger Flemming Pless.

Men ved du, hvad status er på sagen lige nu?

»Jeg ved godt, hvad status er, men status er en ting mellem mig og Københavns biskop, og det er ham, som må udtale sig.«

B.T. har også bedt Kirkeministeriet og Københavns biskop om en kommentar. Men ingen af dem vil sige et ord om sagen.

»Generelt kan jeg dog oplyse, at alvorlige personalesager behandles i Kirkeministeriet, og ministeriet bestræber sig på at behandle sådanne sager så grundigt og hurtigt, som det er forsvarligt,« skriver ministeriets HR-chef Lene Graakjær Lund i et svar.

Andre læser også