Har du fået nyt job, er du flyttet eller har du omlagt dit boliglån? Så skal du være særligt opmærksom, når Skat i dag lægger forskudsopgørelsen ud på sin hjemmeside.

Særligt boligejerne er blandt de danskere, der skal være ekstra opmærksomme, når de tjekker, om alle tal passer. De rekordlave boligrenter betyder nemlig, at tusindvis af boligejere har fået lavere renteudgifter i år, og hvis man ikke selv aktivt går ind og ændrer det i sin forskudsopgørelse, står man til et gedigent skattesmæk.

Sådan lyder det fra Brian Stjernholm, der er partner og økonomisk rådgiver i konsulenthuset Uvildige.dk.

»Renten har ligget meget lavt længe, men alligevel er der nogen der skal være opmærksomme på, om deres renteudgift er faldet væsentligt. Hvis man for eksempel har lagt fast rente om fra fire til to procent, eller hvis man i løbet af året har refinansieret et F5-lån, så står man nu med en lavere rente end det, som forskudsregistreringen er beregnet efter,« siger Brian Stjernholm og tilføjer:

»Hvis man ikke får ændret på det, så har man et for højt rentefradrag, og det kan resultere i et skattesmæk.«

Et regneeksempel, som PwC tidligere har lavet for TV 2, viser, at renteudgifterne kan falde betydeligt. Hvis en boligejer har lagt et boliglån til en værdi af 1.500.000 kroner med en rente på 3,5 procent om til et lån med en rente på 2 procent, vil det betyde, at renteudgifterne falder med 22.500 kroner. Dermed risikerer boligejeren at få en ekstra skatteregning på 7.425 kroner, hvis man ikke har registeret de ændrede renter.

»Hvis du derfor allerede nu ved, at du kan se frem til at betale mindre i rente i 2018 end i 2017, så skynd dig derfor hellere at få det ændret,« lyder rådet fra privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

Dyrere at skylde

Udover et gedigent skattesmæk kommer du også til at betale endnu mere til skattefar, hvis ikke forskudsopgørelsen er korrekt. Den nye erhvervspakke, som i weekenden blev vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, betyder nemlig, at renten, du betaler på din restskat, er blevet sat op med 0,5 procentpoint.

Den nuværende rentesats på restskat er 2,0 pct frem til 3.juli 2017 og 4,0 pct fra den 3. juli og året ud. Det er disse to rentesatser, der med erhvervsparken hæves til henholdsvis 2,5 pct og 4,5 pct fra 2018.

»Det bliver dyrere at skylde penge til Skat, og renten er omvendt også sænket, hvis du har penge til gode i skat fra 0,5 procent til 0, så du tjener ikke på det,« siger privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm og tilføjer:

»Grundlæggende set understreger det, at det er en rigtig god idé at ramme rigtigt,« siger Louise Aggerstrøm.

Hun understreger desuden, at det altid er en god idé at være opmærksom på, om der er sket ændringer i dit liv, der påvirker økonomien – for så vil det sandsynligvis også betyde, at forskudsopgørelsen skal rettes til.

»Generelt er det også en god idé løbende at gå ind og rette til i din forskudsopgørelse. Både hvis du omlægger lån, bliver skilt, får et befordringsfradrag elleret nyt job,« siger Louise Aggerstrøm.