I december lød den danske inflation på 0,7 pct. på årsbasis.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er inflationen steget en smule fra november, hvor inflationen lå på 0,6 pct., og december er anden måned i streg, hvor inflationen stiger.

»Som ventet steg inflationen i Danmark en spids yderligere i december 2023. Ligesom vi så i de europæiske inflationstal i sidste uge. Det skyldes primært, at den positive effekt på inflationen fra faldende energi ebber ud,« lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank.

Han påpeger, at vi får et mere retvisende billede af inflationspresset, hvis vi ser på udviklingen i kerneinflationen, der er renset for energi og fødevarer.

Her er den glædelige nyhed, at kerneinflationen aftager for femte måned i streg til 2,6 pct. i december. Kerneinflationen lød på 3 pct. i november.

Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, udtaler, at den lille stigning i inflationen er »på ingen måde noget, som giver anledning til de store panderynker.«

»Når man skal tolke på dagens friske inflationstal, skal man have flere ting i baghovedet. Inflationen bliver målt som den årlige ændring i forbrugerpriserne – altså hvordan er priserne i december set i forhold til december året før,« forklarer privatøkonomen.

»Og her er forbrugerpriserne steget 0,7 pct. Men vi ser på udviklingen fra november til december, så faldt priserne med -0,5 pct. Så stigningen i inflationen skyldes, at priserne faldt mere i december 2022, end de gjorde i december sidste år,« tilføjer han.

Dog kan danskerne have udsigt til, at prisen på fødevarer vil falde i den kommende periode. Det skyldes, at vi har set de globale fødevarepriser falde med omkring 25 pct. i forhold til toppen, mens mere end halvdelen af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke priserne.

Med inflationenstallene for december, kan vi nu se tilbage på udviklingen i forbrugerpriserne for hele 2023, som har budt på markante fald. Det kan du læse mere om her.

Artiklen er oprindelig udgivet af Euroinvestor