*****

(Fem stjerner)

En mand træder ind på scenen. Han er iført et tøjsæt, der ligner en effekt i en Coldplay-koncert, og et par meget orange sko.

Det handler om Anders Matthesens nyeste show 'Shhh'. Dansk stand-up comedy, underliggende er det så meget andet end bare gas.

Hvis man et øjeblik leger med tanken, at der findes en pendant i stand-up til Kim Larsens position i rockbranchen, hedder Nationalrapanden Anders Matthesen. Med al respekt for de andre.

Begge oprindelig begyndt som en del af en gryende scene, siden blev de definerende i hver sin kulturform, de fik imponerende folkelig succes. I dag passer de (på) sig selv i hver sit lille hjørne af samme scene. Og det gør de, set ude fra, med en vis egensindig grumpyness. Kim Larsen er den danske musiker, der giver flest offentlige koncerter i år.

Matthesen er årets danske showbegivenhed. Der er nogle musicals ved siden af, javel, men Matthesen ender med at sælge flest billetter.

Med de seneste, hyper ambitiøse show 'Anden paa coke?',  'Anders Matthesen...vender tilbage' og 'Anders' løftede Matthesen ene mand barren for dansk stand-up til et kunstnerisk niveau, hvis lige man vist også leder forgæves efter på den internationale scene.

Denne gang er der udover nogle effekter på bagscenen skåret ind til benet. Det er klassisk stand-up med Matthesen ene mand ved mikrofonen. Ikke så mærkeligt, hvis han har følt trang til at demontere det kunstneriske corpus, han har bygget op omkring sig selv. Hvordan leve op til det?

I en noget flimrende begyndelse sætter Matthesen sin dagsorden. Hvordan få tid til at beskæftige sig med de store spørgsmål, når man dag og nat lader sig forstyrre af sin iPhone, børnenes iPad, børnene i det hele taget, folk, der taler på gaden, absurde talemåder, absurd modernitet? Som at Skat fredag nat sender en SMS om at de har skrevet en besked. I gamle dage stod der 'Skat' i ens sms'er af helt andre grunde.

Fremragende afsæt for den palet af virkemidler, som Anden mestrer. At vride de mindste banale tildragelser ud af den grå hverdag, projicere dem op i et format, hvor det bliver vildt underholdende. Leveret hårdt og med Albertslund-power. Gerne med voldelige undertoner og en overraskende tvist, som det er Matthesens kendetegn.

Det virker, som om Matthesen har sparet lidt op på jokekontoen det seneste tiår i skyggen af de mere kunstneriske teatershow. I 'Shhh' kommer vittighederne strømmende, som f.eks denne - frit efter hukommelsen.

'Der er en grund til at drenges stemme går i overgang. De har først noget alvorligt at sige, når de kommer i den alder. Så er der måske nogle af kvinderne her der tænker deres. F.eks. min kæreste. Ham må jeg få fortalt min kone om ved lejlighed.'

Grinene står i kø, i kø, i kø.

Ved det show, jeg så lørdag eftermiddag, var Anden lidt løsere i timingen, lidt mere loose end normalt. Normalt mestrer han de mest basale stand-up redskaber skarpt og præcist.

Om det var planlagt som en illustration af det overordnede tema om manglende koncentration, eller, om materialet rent faktisk sad løst, er svært at vide. En enkelt gang gik han helt sort, angiveligt for første gang i 20 år. Han indrømmede det og fik et kæmpe bifald.

Sådan set bare menneskeligt hos en mand, hvis kliniske perfektionisme er legendarisk. På og udenfor scenen. Og flot og empatisk af publikum. Men påfaldende - det var det. Og årsag til, at denne anmeldelse ikke kommer højere op end fem stjerner.

Plottet i Matthesens fortælling skal ikke afsløres her. Flot, elegant og dybt tankevækkende var det. Tak for det. Det var faktisk først her til sidst, man fornemmede komikerbuddhaen, vi har lært at kende, stikke ansigtet frem.

Man kan betragte stand-up komik som det sted i det offentlige rum, hvor mennesker med talent for den slags giver lyd til de kontrære tanker, de krasse indre monologer, vi fører med os selv, mens vi høfligt konverserer med andre, vores irritabilitet, idiosynkrasier.

De bedste komikere gør det det asociale røvhul, vi alle render rundt med, acceptabelt - af den simple grund at findes. Hvorfor ikke stå ved det?

Verden ville være et uudholdeligt sted at leve, hvis alle bare lod den indre galde flyde 24/7. Den er et fandens sjovt sted at leve, når mennesker med Anders Matthesens talent gør det for os.

Anders Matthesen, 'Shhh'. Falconer Salen i København, lørdag eftermiddag. Der var premiere fredag aften (samtidig med Amy Schumer).