I år er det otte år siden, at danske Patrick Piscot overlevede massakren på Utøya. For fire uger siden vendte han tilbage til øen. Her græd han for første gang siden 2011.

I dag har Patrick Piscot besluttet at bruge musikken til at komme videre, og han har netop givet sin første livekoncert.

Patrick Piscot, der i dag er 26 år, befandt sig på øen Utøya den skæbnesvangre nat i 2011. Patrick var flyttet til Norge med sin mor to år forinden, og efter et turbulent liv, med en alkoholiseret far og et utal af flytninger, var Patrick endelig faldet til ro i den lille norske by Tynset.

Sammen med en masse venner fra den socialdemokratiske ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) var han taget på sommerlejr på øen Utøya. En tur, som ændrede hans liv.

Patrick Piscot var kun 18 år, da han oplevede massakren på Utøya i 2011.
Patrick Piscot var kun 18 år, da han oplevede massakren på Utøya i 2011.
Vis mere

»Vi blev kaldt sammen i hovedhuset og blev informeret om, at der havde været en bombesprængning i regeringskvarteret i Oslo. Men vi skulle ikke være bekymrede, for lige nu var det sikreste sted, vi kunne befinde os, Utøya. Men det viste sig, at det var det allerværste sted,« fortæller Patrick Piscot.

Den 22. juli 2011 blev 69 unge mennesker dræbt på øen Utøya, hvor massemorderen Anders Behring Breivik havde klædt sig ud som politimand og var svært bevæbnet.

»Jeg og min veninde Ingrid hører nogle høje lyde, det lyder som skud. Vi går op mod hovedhuset, og pludselig ser jeg en mørk skikkelse, der har politiuniform på. Han er cirka 80 meter fra os og kommer hen mod os. Jeg kan se, han har et skævt smil om munden, en pistol i hånden og et gevær hængende over skulderen.«

»En af vores andre veninder løber op mod ham. Hun stopper op tre meter foran ham, og han løfter armen og skyder hende i hovedet tre gange. Hun falder til jorden, hvorefter han sparker hende og skyder hende igen.«

»Jeg tager bare fat i Ingrids hånd og løber ind mod skoven,« fortæller Patrick Piscot.

Rædslerne ender dog langtfra her. I cirka 60 minutter prøver Patrick at undgå Anders Behring Breivik. Han og veninden Ingrid holder sammen, men ser flere af deres andre venner ligge livløse på jorden.

Flere af de unge mennesker prøver at få kontakt til fastlandet, men mobilnetværket rækker ikke.

Patrick får på et tidspunkt fat i sin mor, der, uvidende om, hvad der foregår på øen, prøver at få sin søn til at holde hovedet koldt.

Patrick Piscot og hans mor, Britt Kreutzmann. Foto: Kim Haugaard
Patrick Piscot og hans mor, Britt Kreutzmann. Foto: Kim Haugaard
Vis mere

»Da jeg endelig får fat i min mor, er det kun for at sige farvel, I det øjeblik er jeg sikker på, at jeg skal dø,« fortæller Patrick Piscot.

En håndfuld unge mennesker når ned til bredden, hvor de får skubbet en båd i vandet. De prøver at få gang i motoren på båden, men det lykkes ikke. I det fjerne ser de Anders Behring Breivik nærme sig.

»Vi bliver paniske og prøver at ro båden ud, så godt vi kan. Vi er 50-100 meter ude med båden, da han kommer gående fra info-huset, meget målrettet ned mod os med sit gevær i hånden og stiller sig for enden og sigter og skyder«

Båden undslipper bygen af skud, da Anders Behring Breivik opdager nogle andre unge, der prøver at komme væk. Patrick og de andre får båden så langt ud i vandet, at kuglerne ikke kan nå dem. De ror mod fastlandet, hvor de bliver modtaget af politiet og får tæpper og tørt tøj på.

Patrick Piscot har netop givet koncert på det københavnske spillested Rust. Foto: Adrian Dadgar
Patrick Piscot har netop givet koncert på det københavnske spillested Rust. Foto: Adrian Dadgar
Vis mere

Selv om det er otte år siden, kan man tydeligt mærke på Patrick, at følelserne sidder og lurer. For fire uger siden besøgte Patrick Utøya for første gang siden massakren. Besøget betød, at Patrick for første gang tillod følelserne at få frit spil.

»Jeg besøgte hovedhuset, hvor der var lavet et mindesmærke over massakren. De havde også lavet en tidslinje, hvor man kunne se, hvad der var sket. Det var første gang, jeg græd, efter mine oplevelser,« fortæller Patrick Piscot.

Musikken har altid betydet meget for Patrick, og nu har han besluttet at bruge sine livsoplevelser til at udtrykke sig på en ny ep, som bliver udgivet inden længe. For nylig gav Patrick Piscot også koncert på det københavnske spillested Rust.

»Efter mit besøg på øen kan jeg mærke, at der vokser nogle andre følelser inde i mig, som jeg er sikker på nok skal blive til musik en dag,« fortæller Patrick Piscot.

Oplev Patricks rørende rejse tilbage på Utøya på DR1, d. 8. oktober kl. 21.55, i den nye serie “Når forbrydelse ryster os” med Bent Isager-Nielsen, tidl. politiinspektør og chef for Rejseholdet.