88-årig far og 31-årig datter til Jørgen Steen Nielsen bad om at få slukket for respiratoren efter hjerneblodprop

Som kendt tv-vært har han oplevet de vildeste op- og nedture.

Enorm seer-succes. Chefjob og avancementer på stribe. Kæmpe gage. Udnævnt til ridder af Dannebrog.

Senere en brat nedtur. Indfanget af spillelidenskab. Sigtet og tiltalt for bedrageri og fængslet. Forleden sluttede hans dramatiske liv efter en række dage i dyb Koma. Ramt af en svær blodprop i hjernen, som - hvis han overlevede - ville gøre ham lam og fuldstændig afhængig af andres hjælp.

Jørgen Steen Nielsen, tidligere tv-chef og en af seernes mest elskede værter gennem tiden på tv-sporten, døde for ganske nylig kun 65 år gammel - efter flere ugers svær sygdom.

Han var - bl.a. sammen med den anden populære vært Claus Borre - manden bag en af de allerstørste tv-succeser, ’Sportslørdag’ på DR, der samlede ung som gammel ved skærmen uge efter uge.

Hans far, Henning Nielsen på 88 år, og datteren, Christine på 31 år, sad ved hans seng på Odense Universitetshospitals intensiv-afdeling uden at have nogen som helst kontakt med ham i de sidste svære dage:

En barsk beslutning

- Han var gledet ind i en tilstand af dyb Koma. Al yderligere behandling var udsigtsløs, sagde lægerne. Det var en barsk beslutning, men vi valgte at bede lægerne om at slukke for respiratoren.

Vi kunne bare ikke klare tanken om, at han skulle ligge i en seng resten af livet, lam, uden kontakt med sin omverden og ude af stand til at gøre noget som helst, siger fhv. jernbanearbejder Henning Nielsen, som hele livet har haft et meget tæt forhold til sin kendte søn. Faderen hjalp ham i gang med en lovende fodbold-karriere og var senere en fast og uundværlig støtte for ham, da han blev et kendt tv-navn og chef.

Om sygdomsforløbet forklarer den 88-årige videre, tydeligt berørt:

- Min søn fik for et stykke tid siden et alvorligt mavesår, som han var i behandling for, men oveni blev han altså ramt af den svære blodprop i hjernen.

Lægerne har i de sidste uger kæmpet virkelig hårdt for at redde ham, men det lykkedes altså ikke. Vi så ingen anden udvej end at slukke for den respirator, siger den ulykkelige far, som i et stykke tid har boet sammen med sin søn i barndomshjemmet på Fyn.

Barndomshjemmet

Efter at være gået på pension fra et redaktørjob på TV2 News i København, valgte Jørgen Steen Nielsen at opgive sin lejlighed i Ordrup for at vende tilbage til sin hjemegn og barndomshjemmet.

Selv om Jørgen Steen Nielsen var en populær og respekteret figur i tv-verdenen, og mange af vennerne herfra gerne havde deltaget i hans bisættelse, valgte familien at holde højtideligheden i stilhed.

- Desværre fik bisættelsen ikke det forløb, jeg regnede med. Jeg blev pludselig selv så syg, at jeg ikke var i stand til at deltage. To alvorlige diskusprolapser gjorde det umuligt. Smerterne var for voldsomme. Jeg har næsten ikke sovet i en måned på grund af smerterne Men det piner mig virkelig, at jeg ikke kunne følge min søn det sidste stykke vej, siger Henning Nielsen, der ellers altid har lagt vægt på at være der for sin søn - både på op- og nedturene.

Som helt ung var Jørgen Steen Nielsen en yderst lovende fodboldspiller - altid med sin far på sidelinjen til at heppe og give små fif.

- Han kunne have fået en stor karriere i fodboldsporten. Det lange hyl fra Nyborg med en – for hans størrelse – udsædvanlig hurtighed i fødderne var topscorer i hele sin ungdom, og han nåede også at spille på ynglingelandshold og B1909s divisionshold, før journalistikken krævede for megen tid og eliminerede de sportslige drømme, fortæller livsvennen og eks-kollegaen Ole Henriksen, der er chef på TV2 Nyhederne.

Også i chefjobbet under TV2s opbygning var faderen på sidelinjen:

- Han brugte sin far som nærmeste rådgiver. ’Fordi min far ved, hvad den almindelige dansker vil se’, som han sagde. På mindre end fire måneder var TV 2 den mest sete tv-station i Danmark, og har i øvrigt været det lige siden. Det var i februar 1989, siger Ole Henriksen.

Jørgen Steen Nielsen indledte karrieren som sportsjournalist på Danmarks Radio tilbage i 1970erne og blev senere en respekteret sportschef på DR. Siden skiftede han til TV2, hvor han også var sportschef og programchef. Og nåede siden helt til tops i hierarkiet som administrerende direktør.

Senere vendte han igen tilbage som sportschef i DR. Han gik på pension for et års tiden fra TV2News, hvor han til sidst arbejdede som natredaktør.

Slidt af arbejdet

- Natarbejdet sled på ham, samtidig var der ting i hans fortid, som stadig stadig nagede ham, fortæller Finn Heiner, tidligere kollega og chef i DR.

- Hans sygdom og død kom som et chok for mig. Det er ikke meget mere end en måneds tid siden, jeg sidst talte med ham.

I telefonen røbede han ikke noget om en evt. sygdom. Han virkede glad og fortalte løs om sine planer. Han glædede sig til en ferie i Harzen, som han havde planlagt sammen med sin gamle far, siger Finn Heiner.

Det pludselige dyk i et ellers fantastisk karriereforløb kom, da Jørgen Steen Nielsen kom i politiets søgelys.

Spillelidenskab fik ham til at fifle med bilag på sin arbejdsplads - tv-Byen i Gladsaxe. Han fik en fyreseddel og en fængselsdom for bedrageri, dokumentfalsk og mandatsvig. Bedrageriet omfattede 916.000 kr., som han ifølge dommen skulle betale tilbage til sin arbejdsgiver,

- Det begyndte langsomt med, at jeg begyndte at spille på internetkasinoer, jeg fik en trang til at spille, som jeg ikke kunne styre, har han forklaret, ifølge Ritzaus Bureau.

Spilletrangen fik tv-chefen til at oparbejde gæld. For at betale de månedlige kreditkortregninger begik han bedrageri ved at fremstille falske fakturaer, som DR refunderede. Fakturaerne blev forsynet med falske navne.

- Min spilletrang var kommet så langt ud, at jeg kun håbede på den store gevinst, så jeg kunne betale pengene tilbage og komme ud af det, sagde Jørgen Steen Nielsen, der blev behandlet for sin sygelige spilletrang på Center for Ludomani.

Efter sin fængselsstraf arbejdede han i en periode på TV2-Bornholm.