For de utrænede smagsløg, så kan vinens verden være lidt af en gåde. Du har sikkert stået i supermarkedet og været fortabt, når du skulle vælge en vin. Med disse enkel råd, så kommer du langt, når du skal vælge vin.

Hvad er de mest kendte hvidvinsdruer, hvilken vin skal du drikke til hvilken mad og hvordan spotter du fejl i vinen? Vi guider dig igennem vin-junglen, så du kan føle dig lidt mere sikker, når du skal vælge hvidvin. Du får også en lækker opskrift på hvid sangria.

Først en hurtigt rundtur i Europa. Det er nemlig her nogle af de største vinproducenter befinder sig. Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Tyskland er de største og mest kendte vinproducenter. Uden for Europa det lande som Australien, USA, Argentina, Chile og Sydafrika.

Vine fra samme område og af samme producent kan smage vidt forskellig alt afhængigt af, hvilken drue der er brugt og hvilken proces vinen har været igennem.

Find hvidvine på tilbud her

Hvis du vil imponere, så er det godt at vide, hvilke druer der bruges til at producere hvidvine. Det vil ofte en indgå som en del af navnet, og er fx på restaurant, så vil du fx spørge tjeneren om hun kan anbefale en Chardonnay, som er en af de mest populære hvidvinsdruer.

  • Chardonnay: Druen kommer fra Frankrig - nærmere bestemt Bourgogne. Den bliver også brugt i mange champagner og mousserende vine. Den er god til magert svinekød og fede fisk som fx laks. Den kan selvfølgelig også nydes for sig selv.
  • Riesling: Er en drue, der bliver dyrket meget i Tyskland, men har også hjemme i Alsace i Frankrig. Den er let og forfriskende og smagen kan variere fra det søde til det tørre. Skal du spise til din Riesling, så spis fx supper eller dampet fisk.
  • Sauvignon Blanc: Denne drue kommer fra Frankrig i området Bordeaux. Den dufter ofte lidt urteagtigt, men kan også have noter af friske æbler og hyldeblomst. Den går godt sammen med forretter eller som en aperitif.

Sådan spotter du fejl i din vin
Fejl forekommer  - også i vin. I 2-7% af alle vine, der er lukket med en korkprop kan du risikere, at der er “propfejl”. Din vin vil lugte lidt af muggen pap og smage sært, så du vil være nødt til at smide den ud.

En anden fejl, der kan forekomme i vine er “eddikestik”. Det sker hvis en vin har lagret for længe, haft en utæt prop eller hvis flasken blot har stået åben for længe i køleskabet. Vinen vil få en sur lugt og en tydelig eddikesmag.

Skal du bruge akut hjælp til at finde vine, der passer til middagen eller dine smagsløg, så du kan bruge apps som Plonk eller Vivino.

McGuigan Classic Chardonnay 2017

McGuigan Classic Chardonnay 2017, hvidvin
McGuigan Classic Chardonnay 2017, hvidvin
Vis mere

Tilbudspris: 58,65 kr. - førpris: 69 kr.

Læs mere om vinen og køb den hos Bayvine her


August Kesseler - Rosengewächs Riesling 2016

August Kesseler - Rosengewächs Riesling 2016
August Kesseler - Rosengewächs Riesling 2016
Vis mere

Tilbudspris: 216,75 kr. - førpris: 255 kr.

Læs mere om vinen og køb Rieslingen her


Dream Big! Lodi Chardonnay 2015

Dream Big! Lodi Chardonnay 2015
Dream Big! Lodi Chardonnay 2015
Vis mere

Tilbudspris: 67,15 kr. - føtrpris: 79 kr.

Læs mere om den californske vin her


Tamaral Verdejo, D.O. Rueda

Tamaral Verdejo, D.O. Rueda
Tamaral Verdejo, D.O. Rueda
Vis mere

Tilbuspris: 97,75 kr. - førpris: 115 kr.

Læs hvilke retter, som går godt til vinen og køb den her


Muscat, Baron de Farnals

Muscat, Baron de Farnals, Spanien
Muscat, Baron de Farnals, Spanien
Vis mere

Tilbudspris: 58,65 kr. - førpris: 69 kr.

Læs mere om den spanske vin og køb den her


Læs også: Her er sommerens store solbrilletrend

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.