Voksne kan kun vurdere, om børn lyver i 47 procent af tilfældene, viser nyt studie. Det er lige så lavt, som hvis de bare gættede tilfældigt. Det skriver Videnskab.dk.

Konklusionen overrasker dog ikke dansk professor i børnepsykologi.

De fleste forældre har nok prøvet at komme hjem til et scenarium, hvor mistanken hurtigt falder på deres lille August eller Emma.

Måske er slikskabet tømt, eller et af hjemmets fineste arvestykker ligger smadret på stuegulvet.

Men når børnene anklages for uheldet, erklærer de sig uskyldige og bebrejder måske hunden eller en af deres søskende. Spørgsmålet er, om de taler sandt.

Læs mere på Videnskab.dk: Træning, der fjerner fedtet

Forældre vil typisk påstå at kunne afsløre, om deres børn lyver ud fra mumlen, nervøst kropssprog og flakkende øjne.

Det er dog sjældent tilfældet, konkluderer et nyt amerikansk studie, der er udgivet i tidsskriftet Law and Human Behaviour.

Kun 47 procent af løgnene afsløres

Forældre, som tror, at deres børn lyver, har kun held med at identificere løgnen i 47 procent af tilfældene, viser studiet.

Det er ikke mere imponerende, end hvis forældrene gættede tilfældigt på, om deres børn talte sandt eller ej, skriver forskerne bag.

Læs mere på Videnskab.dk: Hash giver varige skader i hjernen

Det nye studie er et metastudie, der kombinerer resultaterne fra mange andre studier på området, og dets konklusioner er baseret på 45 forskellige eksperimenter med i alt 7.893 voksne og 1.858 børn.

Studiet medtager kun bevidste løgne, og altså ikke de tilfælde, hvor børn uvildigt lyver.

Børn bliver hurtigt gode til at lyve

Selvom det måske er foruroligende læsning for forældre til potentielle små løgnere, overrasker konklusionen ikke Kristine Jensen de López. Hun er professor i udviklingspsykologi og leder af Børnesprogklinikken samt Center for Developmental & Applied Psychological Science på Aalborg Universitet.

Børn bliver nemlig ret hurtigt lige så dygtige løgnere som deres forældre, fortæller hun.

»Evnen til at lyve knytter sig til det, man på dansk kalder ’teori af den andens sind’. Det er evnen til at vide, at andre ser verden anderledes end én selv,« siger Kristine Jensen de

López. Hun tilføjer:

»Altså evnen til overhovedet at forstå, at man skal skjule nogle ting, og at man kan lyve.

Og eksempelvis vide, at selvom man har gemt sig under et tæppe, så kan andre stadig se, at man er der. Det er allerede i tre-fire års alderen, at børn udvikler den evne.«.

Allerede i skolealderen er børn faktisk ved at være på voksenniveau i forhold til at kunne skjule en løgn, fortæller Kristine Jensen de López.

Du kan læse resten af artiklen på Videnskab.dk.

Læs også andre spændende historier på Videnskab.dk:

Ti myter om influenza og forkølelse

Hvorfor hikker vi?