Pigerne fra Popstars sang forgæves. Slaget var afgjort på forhånd. Hurtigt forstod pigerne, at det var en dreng, der skulle vinde.

En hel befolkning ført bag lyset, da de kvindelige Popstars-deltagere dystede forgæves om at blive Danmarks Popstar. Dommerne havde nemlig på forhånd bestemt sig forJon.

Så selvom deres stemmer var smurt i honning og udstrålingen blændende god, havde de kvindelige Popstars stjerner i svøb ikke en chance. Årsag: De tilhørte det forkerte køn. Flere af deltagerne siger til B.T., at de havde på fornemmelsen, at TV2 kun ville lade en dreng vinde.

Samtidig afslører Aqua-producer Søren Rasted, at Jon var i dommernes søgelys allerede tidligt i processen. »De første sange, jeg skrev, kunne godt være til både en dreng og en pige. Men jeg fik relativt tidligt at vide, at chancerne var store for, at det blev ham.

Så jeg satsede kraftigt på, at det var en dreng,« siger Søren Rasted, hvis nye pop-liv det sidste halve år har stået i Jons tegn - Popstars-Jon Nørgaard, der i morgen udsender debutalbummet »This Side Up.« Søren Rasted har skrevet og produceret alle ti sange på opfordring af Popstars-manager Simon Junker, der ringede i april og gav ham opgaven.

»Havde vinderen været en pige, havde vi været alvorligt på den. Jeg tror ikke, at det var blevet lige så godt, hvis det var en pige,« konstaterer Søren Rasted.

»Det er jo umoralsk,« vrisser den 19-årige sang-babe, Kate Hall, der er kæreste med den 45-årige millionær Peter Asschenfeldt. Hun endte på en flot tredieplads, men indså tidligt, at vinderdrømmen nok aldrig blev til virkelighed. Fordi hun var pige.

»Allerede under den første audition til Popstars havde jeg på fornemmelsen, at det var en dreng, de ledte efter. Den fornemmelse havde alle vi piger. Dog slog jeg tanken hen, for det kunne jo ikke passe,« siger Kate Hall.

Ligesom størstedelen af de 2000 deltagere poserede og plirrede hun forgæves med sine dådyrøjne. Dommerne spejdede nemlig efter en vinder uden bryster. Popstars-deltageren Mie Østergaard, 21, København, fik allerede holdningen at vide under den første audition i maj.

»Nogle, der arbejdede på auditionsstederne havde hørt fra dommerne, at de ledte efter en dreng. Vi kunne selvfølgelig ikke være sikre på, at det var rigtigt, men selv var jeg ikke i tvivl.

Nogle gange kunne jeg godt undre mig over de drenge, som blev og de piger, som blev sendt hjem. Nu endte jeg selv blandt de ni sidste, men havde jeg været Kate eller Julie, havde jeg nok været bitter i dag,« siger Mie Østergaard.

Under træningslejren skulle deltagerne indspilde en sang. Drengene sang »Right here next to you«, og pigerne sang en vanskeligere melodi i kategorien »ballade.« Her gik det op for Kate, at dommerne favoriserede fyrene.

»Da tænkte jeg, ok, hvis de giver drengene en første single, som er mere radioagtig end pigernes ballade, så kan det kun være en dreng, de vil have.« Under den vanskelige vej til finalen kæmpede Kate Hall så godt hun kunne for at synge sig ind i de tre dommeres hjerter, men hun erkender nu, at det har været forgæves.

»Jeg synes, det er lousy, når de nu har bedt pigerne om at komme til konkurrencen, for så handler det bare om at lave TV for TV2's egen skyld. Det er synd for de piger, der stiller op med drømmen om at vinde, hvis de allerde er dødsdømt på forhånd.

Det havde været mere fair, hvis de havde givet alle en lige chance fra starten af,« siger popstars-tre'eren, der tvivler på, om hun ville have stillet op, hvis hun på forhånd havde vidst, at hendes køn stod i vejen for førstepladsen.

»Man kan godt tænke, at så kunne jeg have sparet mig selv for en masse ubehageligheder gennem pressen, hvis jeg ikke havde meldt mig. For selvfølgelig går jeg ind med den intention om at ville vinde. Så er det lidt øv, når dommerne har lagt sig fast på en dreng på forhånd,« siger den 19-årige Hall, der er på vej til at indspille sit eget album.

En anden Popstarsdeltager, 17-årige Christine Milton, der sluttede som en af de seks bedste, føler dog ikke, at hun har kæmpet på umulige vilkår.

»Igennem konkurrencen kunne jeg ikke mærke, at dommerne gerne ville have en dreng, men jeg har da selv haft en teori om, at det nok endte sådan, fordi der var fire piger sidste år.

Det fik mig ikke til at kæmpe mindre af den grund, men det var da lidt mærkeligt at skulle konkurrere om en plads, som jeg selv regnede med blev givet til en dreng,« siger Christine Milton, der talte med de andre piger om det under konkurrencen.

»Næsten alle pigerne havde på fornemmelsen, at det blev en dreng, men dommerne har aldrig givet udtryk for det,« siger hun. Silkeborg-pigen Rikke Skjøth endte blandt de 17 bedste. Hun følte også, at dysten var afgjort fra starten af.

»Jeg tror, at dommerne følte, at TV2 kunne tjene flere penge på Jon, fordi han har den rette pop-ånd. Derfor kommer det ikke bag på mig, at de valgte ham. Men vi kunne tydeligt mærke, at det lå i kortene, at dommerne i år ville have en dreng,« siger den 27-årige, der er på vej til at flytte til København for at gøre sangkarriere på egen hånd.

Ingen af popstarspigerne vil dog kritisere, at Jon vandt. En af de fyre, der kunne have vundet, er Charlie Pedersen. I hvert fald havde han det rette vinder-køn, men dommerne verfede ham ud samtidig med Christine Milton, der sluttede blandt de seks bedste. Det kommer ikke bag på ham, at Jon vandt.

»Selvfølgelig havde jeg på fornemmelsen, at de ville have en dreng, fordi det sidste år var en pige, der vandt,« siger den 18-årige Charlie Pedersen fra Århus. Popstars-manager Simon Junker afviser enhver beskyldning om skjult dagsorden.

»Det er noget vrøvl. Jeg har som ansvarlig for musikken skitseret og planlagt en plade til både en dreng og en pige. Da vi så endeligt beslutter os for Jon, så kører Søren Rasted los og laver pladen,« siger Simon Junker, der sammen med danseren Tonia og sangeren Søren Sko var den, der udpegede vinderen.

»Det kunne lige så godt have været en pige. Der er jo ingen grund til at lave audition, og sætte tusindvis af piger til at synge for os, hvis vi på forhånd havde bestemt os for en dreng.«