Den frihandelsaftale, der førte til hele den nuværende konflikt i Ukraine, er tirsdag blevet vedtaget i både Kiev og Strasbourg.

UKRAINE: »Ingen nation har betalt så høj en pris for at blive europæisk.«

Sådan lød det tirsdag fra den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, da parlamentet i Ukraines hovedstad, Kiev, vedtog, at Ukraine tilslutter sig den frihandels- og associeringsaftale med EU, der sidste år blev startskuddet til de voldsomme begivenheder i landet.

Landets tilnærmelse til EU blev i første omgang forpurret af den daværende præsident, Viktor Janukovitj, der efter pres fra Rusland forkastede aftalen, hvilket førte til opstanden mod ham og senere til de russiskorienterede separatisters forsøg på at løsrive landets østlige provinser efter russernes annektering af Krimhalvøen.

Tirsdagens vedtagelse i Kiev var synkroniseret med en tilsvarende vedtagelse i Europa-Parlamentet i Strasbourg, hvor parlamentets formand, Martin Schultz, kaldte det »et historisk øjeblik«.

»Europa-Parlamentet har altid forsvaret Ukraines territoriale integritet og suverænitet og vil forsætte med at gøre det,« lød det fra Schultz i en meddelelse fra EUs informationskontor.

Ifølge EUs informationskontor indebærer aftalen et politisk samarbejde og et frihandelsområde og bringer Ukraine et skridt nærmere EU ved at åbne nye kanaler for politisk dialog. Aftalen etablerer samtidig regler for samarbejde. Det sker på områder som energi, transport og uddannelse. Aftalen kræver desuden, at Ukraine indfører reformer og lever op til de demokratiske principper om menneskerettigheder og retsstaten.

Frihandelsaftalen træder dog først fuldt i kraft ved udgangen af 2015.

I hvad der ligner et forsøg på at tækkes Rusland, har Ukraine og EU aftalt, at den del af aftalen, der siger, at Ukraine skal løfte tolden på importvarer fra EU, først skal gælde fra 2016. Rusland frygter, at en bølge af billige EU-varer vil strømme over grænsen og udkonkurrere dets egne produkter.

Ukrainerne får imidlertid fuld adgang til det europæiske marked for deres produkter med det samme.

Europa-Parlamentet har ratificeret aftalen, men inden den formelt kan træde i kraft, skal det ukrainske parlament gøre det samme.