Det sydkoreanske parlament har stemt for at stille præsident Park Geun-hye for en rigsretssag.

Seoul. Den skandaleramte præsident i Sydkorea, Park Geun-hye, står ansigt til ansigt med en rigsretssag.

Det står klart, efter at det sydkoreanske parlament har stemt for at stille præsidenten for en rigsret.

Ifølge landets nyhedsbureau Yonhap har 234 af politikerne i parlamentet stemt for en rigsret. Dermed er minimumskravet på 200 ud af de i alt 300 medlemmer nået.

Den 64-årige præsident beskyldes for i ledtog med en gammel veninde at have presset store virksomheder til at donere penge til fonde, som blev drevet af veninden. Det er magtmisbrug og korruption, mener oppositionen.

Afstemningen betyder, at præsidentens magt og titel som statsleder bliver suspenderet foreløbigt. En forfatningsdomstol vil i løbet af den kommende tid undersøge afstemningens legitimitet.

Det kan tage op til 180 dage. I 2004 tog det domstolen 63 dage at afvise begæringen om at stille tidligere præsident Roh Moo-hyun for en rigsret, skriver Yonhap.

Mens begæringen bliver kulegravet, overtager premierministeren pligterne, der normalt ligger under præsidenten.

Forslaget om at stille Park Geun-hye for en rigsret blev stillet af landets tre oppositionspartier. Præsidenten har i hele forløbet afvist at være filtret ind i korruption. Hun kalder beskyldningerne for usande og politisk motiverede.

I en tv-tale i slutningen af november tilbød Park Geun-hye at træde tilbage, inden hendes embedsperiode udløber i begyndelsen af 2018.

Hundredetusindevis af sydkoreanere har været på gaden i løbet af oktober og november for at vise deres utilfredshed med præsidenten. Det er de største demonstrationer siden 1980'erne, hvor folket krævede demokrati.

Korruptionssagen har allerede haft konsekvenser for det politiske landskab i Sydkorea.

Landets justitsminister trak sig for knap to uger siden. Tidligere har Park fyret adskillige rådgivere og udnævnt en ny premierminister for at forsøge at genvinde folkets tillid.

/ritzau/