En genmanipuleret salmonellabakterie har udslettet kræftsvulsterne i mere end hver anden forsøgsmus. Danske forskere er dybt imponerede.

Forskere fra Sydkorea har udviklet en ny superbakterie, der kan udslette kræftsvulster. Det skriver Videnskab.dk.

Det har forskerne gjort ved at genmanipulere salmonellabakterier til ikke at kunne gøre mennesker syge og derefter sætte et lille gen fra en helt anden bakterie ind i dem, så de som trojanske heste kan angribe kræft.

I forsøg på mus lykkedes det forskerne at kurere hele 11 ud af 20 mus, som havde fået overført tarmkræftsvulster fra mennesker.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan immunsystemet helbrede alle former for kræft?

Oluf Borbye Pedersen er professor og forskningsdirektør hos Lundbeckfondcentret LuCamp og Novon Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, og han har læst det nye studie.

»Det virker lovende. Det er en form for kræftbehandling, hvor man bioteknisk går ind og manipulerer med nogle bakterier for derefter at sætte dem ind i kroppen, hvor de aktiverer kroppens immunforsvar i et kraftigt angreb på en kræftsvulst. Studiet viser, at efter kun tre dage bliver bakterierne opkoncentreret i kræftsvulsten 10.000 gange, hvilket er helt vildt og vel nærmest svarer til et missilangreb,« siger Oluf Borbye Pedersen til Videnskab.dk.

Ifølge Henrik Schmidt, overlæge ved Kræftafdelingen ved Aarhus Universitetshospital, har man i mere end 100 år vidst, at bakterier kan spille en vigtig rolle i kampen mod kræft ved at aktivere det medfødte immunforsvar. Men indtil nu har man ikke har interesseret sig nok for området til at inkludere det tilfredsstillende i behandlingen. Det kan det nye studie være med til at ændre på.

Læs mere på Videnskab.dk: Colibakterier kan lave kræftmedicin

»Inden for det seneste er der kommet flere og flere beviser på, at det medfødte immunsystem er nødvendigt for succesfuld immunterapi, og her peger det nye studie på, hvordan man kan aktivere det effektivt,« siger Henrik Schmidt.

De sydkoreanske forskere sprøjtede den genmanipulerede salmonellabakterie ind i haleblodåren på mus, som havde fået indopereret tarmkræft fra mennesker.

Bakterierne blev først koncentreret i musenes lunger, milt og lever, fordi musenes kroppe forsøgte at skille sig af med bakterierne. Men efter tre dage søgte bakterierne andre steder hen i kroppen og blev koncentreret 10.000 gange i kræftsvulsterne, hvor immunforsvaret straks gik i gang med at udskille forsvarsstoffer, der både angreb bakterierne og kræftsvulsterne.

Læs mere på Videnskab.dk: Immunforsvaret er den bedste kræftbehandling

Efter 120 dage var kræftsvulsterne væk i 11 ud af 20 mus.

»Det er enormt tankevækkende og måske indtil videre kulminationen på brugen af bakterier i kræftbehandling,« siger Oluf Borbye Pedersen.