»De lange vagter, hvor lægen ikke når at få hvilet eller sovet, bør der hurtigst muligt sættes en stopper for. En læge kan i den situation ikke koncentrere sig, mister overblikket og begår flere alvorlige fejl. De læger er direkte livsfarlige for patienterne«, siger Karsten Skawbo, formand for Patientforeningen Danmark.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Samtidig med et forbud mod de lange vagter uden hvile mener han, det er nødvendigt at få undersøgt nærmere, hvad den reelle risiko er for de indlagte. »Jeg kan godt se, at det er meget svært at dokumentere. I de mange sager, som vi følger i Patientklagenævnet, står der jo ikke nævnt noget om, at lægen har været i aktion i 20-24 timer.

Men ethvert fornuftigt menneske kan se, at det er uansvarligt og potentielt farligt. Jeg forstår ikke, at amterne accepterer den risiko«, siger Karsten Skawbo, der af egen bitter erfaring ved, hvad der kan ske, når en hospitalslæge har været på arbejde i 24 timer og har svært ved at dømme korrekt.

»En træt og stresset læge, der havde haft to døgns vagt i træk, var skyld i min fars død. Han blev ikke mere end 67 år.« Hospitalslægen har af Patientklagenævnet fået en alvorlig næse på grund af sjusk.

Ikke tilset i 48 timer
»Min far, Jørgen Skawbo, blev ikke tilset ordentligt i 48 timer, hvor han han var indlagt på Sønderborg Sygehus og konstant klagede over voldsomme smerter i maven, havde høj feber, havde blod i afføringen osv. Om lørdagen valgte den dødtrætte og stressede læge helt at springe stuegangen over, og han reagerede ikke, da en sygeplejerske advarede om min fars situation.

Min far endte med at dø af bughindebetændelse med efterfølgende organsvigt. For mig er han et oplagt bevis på, at lægerne mange gange presses for hårdt - eller presser sig selv for hårdt. Med mere humane vagter og helt håndfaste hviletidsbestemmelser havde jeg sandsynligvis haft ham hos mig i dag«, siger patientformanden.

Patientklagenævnet oplyser til B.T., at man ikke af de mange sager med lægefejl kan drage nogen konklusion om, om lægerne begår flere fejl efter 20-24 timers uafbrudt arbejde. Det fremgår ikke af sagsakterne.