Det skandaleramte Arbejdernes Ligkistemagasiner A/S lukker. På et ekstraordinært repræsentantskabsmøde onsdag besluttede bestyrelsen at afhænde selskabet ved at lade det træde i solvent likvidation.

Ifølge bestyrelsen er der dermed sikret kapital til at imødekomme eventuelle erstatninger i forbindelse med anklager om bedrageri, bestikkelse og dokumentfalsk mod firmaets tidligere direktør, bedemand Hans Thomsen.

I en pressemeddelelse fra bestyrelsen beklages det, at der har været store problemer med selskabet.

"Repræsentantskabet skal udtrykke dyb beklagelse over, at den smukke kooperative tanke, der ligger bag selskabet, ikke er blevet ført ud i praksis. Kort og godt handler det om, at en stor portion umoral og mangel på etik har præget den daglige ledelse af selskabet," hedder det.

Beslutningen om at lukke selskabet sker for at kunne sikre eventuelle økonomiske krav fra skadelidte.

Bestyrelsen mener ikke, at det vil være forsvarligt at fortsætte driften, da dette formentlig ville føre til insolvens og dermed ingen penge til de skadelidte.

Forud er gået en langvarig politiundersøgelse af mistænkelige forhold i virksomhedens aktiviteter.

I foråret sigtede politiet direktør Hans Thomsen for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med begravelser af i alt 114 spædbørn og aborter fra Rigshospitalet i perioden 1996-1999.

Ifølge politiets undersøgelser mangler der i "den overvejende del" af de 114 sager bilag for flere poster på de regninger, Arbejdernes Ligkistemagasiner har udskrevet til det offentlige.

Sigtelsen omfatter også seks tilfælde af dokumentfalsk i sager, hvor Arbejdernes Ligkistemagasiner har begravet spædbørn fra Rigshospitalet.

Politiet mener, at direktør Hans Thomsen har forfalsket mødrenes underskrifter på de særlige dødsanmeldelser, hvor forældrene skriver begravelsesønskerne for deres afdøde børn.

Oven i de nævnte sigtelser har Københavns Kommune senere anmeldt ligkistemagasinerne for omfattende svindel med begravelser af voksne uden pårørende.

Direktøren har nægtet sig skyldig i sigtelserne. /ritzau/