37 timers-ugen er død - vi knokler løs. Der er skruet betydeligt op for arbejdstiden de senere år. Mange arbejder 40 timer om ugen eller en måned ekstra om året

Store grupper af lønmodtagere har de senere år øget deres arbejdstid med så høj fart, at det svarer til fire ugers ekstra arbejde - om året, skriver Berlingske Tidende.

Arbejdstiden er steget inden for stort set alle områder som følge af overarbejde, men særlig stærkt er det gået i byggefagene og inden for transport og industri, hvor arbejdstiden er øget med tre timer om ugen eller fire uger om året.

Alle lønmodtagere under ét arbejder i gennemsnit to uger ekstra om året - og så er end ikke det ulønnede overarbejde regnet med, skriver Berlingske Tidende.

Det er sket på trods af, at der løbende siden 1998 er indført fem nye ferie- og fridage om året. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og de økonomiske vismænd bekræfter udviklingen.

»Mange har fået en mere fleksibel arbejdstid. Derfor er 37 timers arbejdsugen ved at forsvinde,« siger professor og vismand Jan Rose Skaksen.Kontorchef John Smidt fra Det Økonomiske Råds sekretariat kæder udviklingen sammen med de gode tider og manglen på arbejdskraft.

»Samtidig er skatten på arbejde faldet svagt. Det kan også være en medvirkende forklaring,« siger John SmidtØkonom i AE-rådet Frederik I. Pedersen siger, at den stigende arbejdstid viser, at Danmark har et ekstremt fleksibelt arbejdsmarked, som er med til at sikre den gode udvikling i dansk økonomi, hvor ledigheden kan falde, uden at lønnen løber løbsk.

Vismand Jan Rose Skaksen mener, det er »helt afgørende« for fremtidens velfærd, at danskerne arbejder mere. »Gjorde de ikke det, havde vi slet ikke råd til at betale velfærden i fremtiden.

Selv ganske små fald i arbejdstiden er meget dyrt. Heldigvis er arbejdstiden steget,« siger Jan Rose Skaksen.