Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

I min kostklinik døjer 50% af klienterne med en sød tand. Den søde tand har medvirket, til at de vejer for meget, og at de fleste af dem lider af fordøjelsesproblemer og lav energi. Mange af dem spiser dagligt  ”bare et lille stykke kage”, eller mørk chokolade -  eller den klassiske ”drikker cola hver dag”. De har meget svært ved at holde op med de dårlige vaner, men jeg forklarer at det ret hurtigt kan klares med den rette kost og kosttilskud,der er blodsukkerstabiliserende.

Ustabilt blodsukker er en ond cirkel. Når du først er gået i gang med at spise slik, sukker, chokolade l eller drikke cola, er det meget svært at holde op.

Nå dit blodsukker svinger, så påvirker det transporten af sukker fra dig blod og ind i cellerne negativt. Sukkeret når ikke frem til cellerne, som netop behøver sukkeret for at producere energi. Det gælder især hjerne- og muskelceller. Når dine hjerneceller går ”sukkerkolde”, føler du dig sulten, rastløs, irritabel og har en solid trang til noget sødt. Nogle får rysteture og kan besvime, hvis de f.eks. får lavt blodsukker, så man bør tage sit ”blodsukker” alvorligt og sørge for en god balance.

Jeg kender det godt selv. Hvis jeg er ude og spise og får en dessert, vin osv., så har jeg næste dag også lyst til noget sødt. Sukkertrangen melder sig hurtigt, men jeg er opmærksom på, at den ikke får overtaget. Jeg bremser udviklingen med grøntsager og frugt og guffer løs af det lige fra morgenstunden - og så er sukkertrangen som regel hurtigt væk.

Hvis man mangler mineralet chrom, er man meget mere tilbøjelig til at have udfordringer med blodsukkeret. Chrom hjælper i samarbejde med insulin kroppen med at føre sukkeret ind i cellerne. Chrom forstærker denne effekt, ved at lukke cellen op indefra, så der kan komme langt mere sukker ind i cellen. Chrom indgår også i stofskiftet og har betydning for vægten.

Så et tilskud af chrom er også en mulighed. Men det er ikke lige meget hvilken type chrom, viser forskning for 2015. Det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority, skriver nemlig i en rapport, at syntetiske chromkilder, som de fleste køber, ikke er gode nok. Man bør i stedet vælge de såkaldte ”naturidentiske koststilskud” - de kan noget mere og har en bedre optagelighed i cellerne. Cellerne genkender naturens egne råvarer bedre, end stoffer der er produceret i et laboratorium. Naturidentisk chrom-tilskud optages op til 10 gange bedre end de syntetiske produkter.

Det allervigtigste for at få et stabilt blodsukker er faktisk, at din fordøjelse fungerer optimalt. Hvis ikke du kan fordøje din kost ordentligt, kan du heller ikke optage de stoffer (mineraler og vitaminer), der er i kosten. Dette kan give et lavt niveau af chrom og danne en ubalance i tarmen, der fører til, at de tarmen ikke kan danne de nødvendige hormoner. Tarmen danner de vigtige hormoner, der har indflydelse på hvordan bygspytkirtelen skal arbejde, dvs. hvornår den skal frigøre insulin til sukkeret. Den bedste ”føde” for dine tarme er grønne grøntsager, fibre, fuldkorn og mælkesyre bakterier. Desuden er væske vigtig, for at tarmene kan udføre deres arbejde.

Gode chromkilder er æg, smør, grapefrugt saft (friskpresset), banan, gulerødder, broccoli, spinat, oksekød, kylling, østers, fuldkornsprodukter, hvedeklid og kim, chili, kartofler, æbleskræl (husk den bør være økologisk).

3 gode råd mod sukkertrang:


1. Er du ved at gå til af sukkertrang, så spis en stor saftig appelsin.

2. Drik lakrids te, måske med mynte i. Lakrids bliver meget sød i te. Lad teposen stå i kanden til den er helt tom. Den bliver langsomt sødere og sødere. Er der noget til overs, så sæt det i køleskab og drik den efterfølgende koldt

3. Et hurtigt stop for sukkertrang efter en lang periode med for meget sukker, kan klares med en suppedag. Suppen skal være lavet af masser af grøntsager, og gerne de grønne, f.eks. broccoli, spinat osv. Disse grønsager er kendt for at virke blodsukkerstabiliserende. Suppedagen kan bestå af 6 skåle suppe, fordelt over enten 6 måltider eller 3 måltider. Du må gerne spise mellemmåltider, f.eks. gulerødder, agurk, bladselleri og så en banan inden sengetid.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Ugen favorit: Spinat

Spinat har særligt højt indhold af A-, C- og K-vitamin samt mineralerne kalium, chrom, calcium og jern. Ud over et højt indhold af antioxidanter som C- og E-vitaminer og ß-caroten, findes i spinat også phytokemikalier, som menes at have endnu kraftigere antioxidantfunktion og dermed flere sundhedsfremmende egenskaber end antioxidanterne. Antioxidanter styrker vores immunforsvar og beskytter kroppens celler - forebygger fx blodpropper og kræft.  Phytokemikalier findes i alle frugter og grøntsager. De fungerer som farvepigment og beskytter mod solens stråler samt mod angreb fra bl.a. svampe og bakterier.

Antioxidanternes sundhedsfremmende virkning skyldes deres evne til at neutralisere skadelige frie radikaler. Frie radikaler sættes bla.i forbindelse med vores aldringsproces, hvorfor det af flere forskere er foreslået, at en kost rig på antioxidanter og særligt phytokemikalier, skal kunne sænke aldringsprocesser.

Ifølge magasinet NewScientist har forskere i spinat fundet et stof, der øger produktionen af proteinsynteser i musklerne. Spinat er også rig på både omega-3 fedtsyrer og folat, som kan mindske risikoen for hjerteslag, hjertesygdomme og knogleskørhed. Det er nok med 50 g spinat spinat om dagen. Brug f.eks. spinat i din sandwich, i en salat, i en wokret eller i en suppe.

Ugens opskrift der passer til:Broccoli-, spinat- og spidskålssuppe – 179 kcal pr person

  • 250 g broccoli
  • 125 g forårsløg
  • 250 g spidskål
  • 125 g spinat
  • 1 grøntsagsterning
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk himalayasalt
  • ¾ l kogende vand
  • 1 tsk olie

Alle grøntsagerne, på nær spinat, skæres i mellemstore stykker og svitses i et par minutter i olie med bouillon og krydderier. Tilsæt det kogende vand, rør rundt og lad suppen koge let op i et minuts tid eller to. Skru derefter ned på lavt blus i 5 minutter. Gryden tages af varmen, og der lægges låg på. Lad gerne suppen stå i 15-20 minutter, tilsæt spinatbladene og blend suppen.

CÆSARS SALAT MED KYLLING - 233 kcal

2 personer

  • 250 g kyllingefilet
  • 1 spsk thai krydderi
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk himalayasalt
  • 200 g rucolasalat
  • 50 g løvstikke
  • 50 g bladselleri
  • 25 g rødløg
  • Olie til stegning

Sådan gør du:

Kyllingekødet vendes i krydderierne og skæres i store skiver. Steg dem gyldenbrune på en pande i olie i 5-7 minutter.

På en tallerken lægges skyllet rucolasalat, plukket løvstikke, strimlet bladselleri og fintskåret rødløg.

Læg kyllingen oven på salaten og dryp evt. retten med ganske lidt olivenolie og citronsaft.

LÆKKER QUINOA SALAT - 163 kcal

2 personer

  • 50 g rød quinoa
  • ½ tsk himalayasalt
  • Saft af en citron eller 2 limefrugter
  • 100 g rødt æble
  • 50 g bladselleri
  • 1 tsk reven citronskal (øko)
  • 1 tsk allround krydderi
  • 1 tsk sennepsfrø
  • 2 håndfulde krydderurter, f.eks. persille, løvstikke og koriander.

Sådan gør du:

Skyl quinoaen i koldt vand og kog den mør i usaltet vand. Den skal koge 15-20 minutter. Rør evt. lidt salt i og dræn overskydende vand fra.

Æble og bladselleri rives på et groft rivejern, vendes i quinoaen og blandes godt med citronskal, saft, sennepsfrø og allround krydderi. De grønne krydderurter skæres fint og røres godt med.


I min kostklinik døjer 50% af klienterne med en sød tand. Den søde tand har medvirket, til at de vejer for meget, og at de fleste af dem lider af fordøjelsesproblemer og lav energi. Mange af dem spiser dagligt  ”bare et lille stykke kage”, eller mørk chokolade -  eller den klassiske ”drikker cola hver dag”. De har meget svært ved at holde op med de dårlige vaner, men jeg forklarer at det ret hurtigt kan klares med den rette kost og kosttilskud,der er blodsukkerstabiliserende.

Ustabilt blodsukker er en ond cirkel. Når du først er gået i gang med at spise slik, sukker, chokolade l eller drikke cola, er det meget svært at holde op.

Nå dit blodsukker svinger, så påvirker det transporten af sukker fra dig blod og ind i cellerne negativt. Sukkeret når ikke frem til cellerne, som netop behøver sukkeret for at producere energi. Det gælder især hjerne- og muskelceller. Når dine hjerneceller går ”sukkerkolde”, føler du dig sulten, rastløs, irritabel og har en solid trang til noget sødt. Nogle får rysteture og kan besvime, hvis de f.eks. får lavt blodsukker, så man bør tage sit ”blodsukker” alvorligt og sørge for en god balance.

Jeg kender det godt selv. Hvis jeg er ude og spise og får en dessert, vin osv., så har jeg næste dag også lyst til noget sødt. Sukkertrangen melder sig hurtigt, men jeg er opmærksom på, at den ikke får overtaget. Jeg bremser udviklingen med grøntsager og frugt og guffer løs af det lige fra morgenstunden - og så er sukkertrangen som regel hurtigt væk.

Hvis man mangler mineralet chrom, er man meget mere tilbøjelig til at have udfordringer med blodsukkeret. Chrom hjælper i samarbejde med insulin kroppen med at føre sukkeret ind i cellerne. Chrom forstærker denne effekt, ved at lukke cellen op indefra, så der kan komme langt mere sukker ind i cellen. Chrom indgår også i stofskiftet og har betydning for vægten.

Så et tilskud af chrom er også en mulighed. Men det er ikke lige meget hvilken type  chrom, viser forskning for 2015. Det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority, skriver nemlig i en rapport, at syntetiske chromkilder, som de fleste køber, ikke er gode nok. Man bør i stedet vælge de såkaldte ”naturidentiske koststilskud” - de kan noget mere og har en bedre optagelighed i cellerne. Cellerne genkender naturens egne råvarer bedre, end stoffer der er produceret i et laboratorium. Naturidentisk chrom-tilskud optages op til 10 gange bedre end de syntetiske produkter.

Det allervigtigste for at få et stabilt blodsukker er faktisk, at din fordøjelse fungerer optimalt. Hvis ikke du kan fordøje din kost ordentligt, kan du heller ikke optage de stoffer (mineraler og vitaminer), der er i kosten. Dette kan give et lavt niveau af chrom og danne en ubalance i tarmen, der fører til, at de tarmen ikke kan danne de nødvendige hormoner. Tarmen danner de vigtige hormoner, der har indflydelse på hvordan bygspytkirtelen skal arbejde, dvs. hvornår den skal frigøre insulin til sukkeret. Den bedste ”føde” for dine tarme er grønne grøntsager, fibre, fuldkorn og mælkesyre bakterier. Desuden er væske vigtig, for at tarmene kan udføre deres arbejde.

Gode chromkilder er æg, smør, grapefrugt saft (friskpresset), banan, gulerødder, broccoli, spinat, oksekød, kylling, østers, fuldkornsprodukter, hvedeklid og kim, chili, kartofler, æbleskræl (husk den bør være økologisk).

3 gode råd mod sukkertrang:


1. Er du ved at gå til af sukkertrang, så spis en stor saftig appelsin.

2. Drik lakrids te, måske med mynte i. Lakrids bliver meget sød i te. Lad teposen stå i kanden til den er helt tom. Den bliver langsomt sødere og sødere. Er der noget til overs, så sæt det i køleskab og drik den efterfølgende koldt

3. Et hurtigt stop for sukkertrang efter en lang periode med for meget sukker, kan klares med en suppedag. Suppen skal være lavet af masser af grøntsager, og gerne de grønne, f.eks. broccoli, spinat osv. Disse grønsager er kendt for at virke blodsukkerstabiliserende. Suppedagen kan bestå af 6 skåle suppe, fordelt over enten 6 måltider eller 3 måltider. Du må gerne spise mellemmåltider, f.eks. gulerødder, agurk, bladselleri og så en banan inden sengetid.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Ugen favorit: Spinat

Spinat har særligt højt indhold af A-, C- og K-vitamin samt mineralerne kalium, chrom, calcium og jern. Ud over et højt indhold af antioxidanter som C- og E-vitaminer og ß-caroten, findes i spinat også phytokemikalier, som menes at have endnu kraftigere antioxidantfunktion og dermed flere sundhedsfremmende egenskaber end antioxidanterne. Antioxidanter styrker vores immunforsvar og beskytter kroppens celler - forebygger fx blodpropper og kræft.  Phytokemikalier findes i alle frugter og grøntsager. De fungerer som farvepigment og beskytter mod solens stråler samt mod angreb fra bl.a. svampe og bakterier.

Antioxidanternes sundhedsfremmende virkning skyldes deres evne til at neutralisere skadelige frie radikaler. Frie radikaler sættes bla.i forbindelse med vores aldringsproces, hvorfor det af flere forskere er foreslået, at en kost rig på antioxidanter og særligt phytokemikalier, skal kunne sænke aldringsprocesser.

Ifølge magasinet NewScientist har forskere i spinat fundet et stof, der øger produktionen af proteinsynteser i musklerne. Spinat er også rig på både omega-3 fedtsyrer og folat, som kan mindske risikoen for hjerteslag, hjertesygdomme og knogleskørhed. Det er nok med 50 g spinat spinat om dagen. Brug f.eks. spinat i din sandwich, i en salat, i en wokret eller i en suppe.

Ugens opskrift der passer til:Broccoli-, spinat- og spidskålssuppe – 179 kcal pr person

  • 250 g broccoli
  • 125 g forårsløg
  • 250 g spidskål
  • 125 g spinat
  • 1 grøntsagsterning
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk himalayasalt
  • ¾ l kogende vand
  • 1 tsk olie

Alle grøntsagerne, på nær spinat, skæres i mellemstore stykker og svitses i et par minutter i olie med bouillon og krydderier. Tilsæt det kogende vand, rør rundt og lad suppen koge let op i et minuts tid eller to. Skru derefter ned på lavt blus i 5 minutter. Gryden tages af varmen, og der lægges låg på. Lad gerne suppen stå i 15-20 minutter, tilsæt spinatbladene og blend suppen.

CÆSARS SALAT MED KYLLING - 233 kcal

2 personer

  • 250 g kyllingefilet
  • 1 spsk thai krydderi
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk himalayasalt
  • 200 g rucolasalat
  • 50 g løvstikke
  • 50 g bladselleri
  • 25 g rødløg
  • Olie til stegning

Sådan gør du:

Kyllingekødet vendes i krydderierne og skæres i store skiver. Steg dem gyldenbrune på en pande i olie i 5-7 minutter.

På en tallerken lægges skyllet rucolasalat, plukket løvstikke, strimlet bladselleri og fintskåret rødløg.

Læg kyllingen oven på salaten og dryp evt. retten med ganske lidt olivenolie og citronsaft.

LÆKKER QUINOA SALAT - 163 kcal

2 personer

  • 50 g rød quinoa
  • ½ tsk himalayasalt
  • Saft af en citron eller 2 limefrugter
  • 100 g rødt æble
  • 50 g bladselleri
  • 1 tsk reven citronskal (øko)
  • 1 tsk allround krydderi
  • 1 tsk sennepsfrø
  • 2 håndfulde krydderurter, f.eks. persille, løvstikke og koriander.

Sådan gør du:

Skyl quinoaen i koldt vand og kog den mør i usaltet vand. Den skal koge 15-20 minutter. Rør evt. lidt salt i og dræn overskydende vand fra.

Æble og bladselleri rives på et groft rivejern, vendes i quinoaen og blandes godt med citronskal, saft, sennepsfrø og allround krydderi. De grønne krydderurter skæres fint og røres godt med.