Hastigheden på din mobile internetforbindelse svinger, som vinden blæser. Alligevel lokker teleselskaber med trecifrede hastigheder.

København: Flere teleselskaber lokker med trecifrede, "lynhurtige" hastigheder på sine 4G-netværk. Men de høje internethastigheder kan ofte være meget svære at opnå i den virkelige verden.

Midt på Kongens Nytorv i hjertet af København kan man ifølge Telias såkaldte dækningskort opnå downloadhastigheder fra 100-200 megabyte i sekundet på selskabets 4G-netværk.

Også TDC kan ifølge selskabets dækningskort levere trecifrede hastigheder i centrum af hovedstaden - helt op til 500 megabyte i sekundet.

Der er bare et men.

TDC skriver et andet sted på sit kort, at kun én person kan opleve den viste hastighed. Når flere er på nettet samtidig, må de deles om kapaciteten.

I praksis kan Telia og TDC kun garantere en meget lavere downloadhastighed på det mobile bredbånds netværk.

Flere forhold kan nemlig have indflydelse på hastigheden, påpeger direktør for konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune.

- I modsætning til fastnet bredbånd er din hastighed afhængig af alle de andre brugeres aktivitet på netværk. Det har blandt andet også betydning, hvor langt du befinder dig fra telefonmasten, siger han.

Og så er der selve smartphonen. Torben Rune tvivler på, at selv den bedste smartphone på markedet kan udnytte det fulde potentiale i en 450 megabyte-forbindelse.

Teleselskabernes dækningskort er baseret på en fælles beregningsmodel, oplyser formand for selskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, Jakob Willer.

Derfor må det være en fejl, hvis et telefonselskab bruger teoretiske tal i sine dækningskort.

- Formålet med branchens fælles beregningsmodel er, at den skal give et realistisk billede af den internetoplevelse, man kan forvente på et normalt belastet netværk, siger Jakob Willer.

Både TDC og Telia oplyser andre steder på deres hjemmesider, at den forventede hastighed på selskabernes 4G-netværk må forventes at svinge fra 17-71 megabyte i sekundet.

Det vil formentlig være ulovligt at oplyse teoretiske retningslinjer i markedsføringen af et bredbåndsabonnement, oplyser fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden, Linda Tørngren Henriksen.

- Der skal være tale om realistiske hastigheder, som brugeren under normale omstændigheder kan opnå. Det vil være i strid med markedsføringsloven at oplyse hastigheder, som kun lader sig gøre i teoretiske tilfælde.

Fakta:

I december har TDC opgraderet 400 mobilmaster rundt om i landet - primært i de større byer - til den nye 4G+-teknologi. Sammenholdt med TDC"s almindelige dækning med 4G+, har selskabet nu aktiveret 4G+ på knap 1.500 master fordelt over hele landet.

TDC oplyser, at der dermed er åbnet op for 400 megabyte downloadhastigheder, men de høje hastigheder er kun teoretiske og afhængige af mange forhold.

/ritzau/FOKUS