Sukkersyge sætter sig på synet og kan gøre op mod 45.000 danskere med sukkersyge blinde, men ny forskning viser, at simple øjendråber kan forebygge blindhed hos diabetespatienter.

Toke Bek, ledende overlæge og professor, dr.med. ved øjenafdelingen på Århus Universitetshospital, står bag de nye, banebrydende forskningsresultater. Forsøg på væv fra grise har vist, at stoffer, som findes i øjendråber mod grøn stær, har en positiv effekt i behandlingen af øjensygdomme hos patienter med sukkersyge. - Vores indledede forsøg på mennesker viser, at dråberne også her har en gavnlig, kortsigtet effekt. Det er forebyggende og kan forhindre blindhed hos patienter med diabetes, siger Toke Bek. Øjendråberne vil forhåbentlig kunne erstatte den nuværende laserbehandling af synsskader hos folk med sukkersyge. - I dag behandler man med laserstråler, som har en god effekt, men også har bivirkninger. Indgrebet i øjets nethinde kan sløre synet og give problemer med skift fra lys til mørke. Med øjendråberne er målet en mere skånsom behandling, der kan hæve livskvaliteten, siger Toke Bek. Hos folk med sukkersyge udvider blodkarrene sig, og øjendråberne kan hjælpe til med at få blodkarrene i øjnene til at trække sig sammen, forklarer forskeren.

Fem mio. til nye undersøgelser

En bevilling på fem mio. kr. fra Velux Fonden skal nu bruges til at videreføre de lovende resultater og undersøge den langsigtede effekt hos diabetespatienterne. Der vil formenligt gå omkring fem år, før diabetespatienterne kan få glæde af dråberne.