»Jeg havde i august mulighed for at møde tre kvinder ansigt til ansigt. De havde hver især været udsat for et seksuelt overgreb. Der er ingen tvivl om, at det møde og deres fortællinger gjorde et stort indtryk på mig.«

De tre voldtægtsofre, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) henviste til onsdag i Fællessalen på Christiansborg, er Emilie Riddersholm, Tannie og Liv Lykke Schubert.

De delte i sommer deres historier i B.T.s artikelserie #Voldtaget, der satte fokus på netop voldtægtssager.

Her lød anbefalingen blandt andet fra Liv Lykke Schubert, at man får indført en lov om aktivt samtykke. Fraværet af et nej er ikke ensbetydende med et ja.

»Jeg har den dybeste respekt for ofrene, der fortæller om deres erfaringer. Det er så vigtigt, at historierne bliver fortalt. De gav mig et helt andet indblik i sagerne, og det understreger vigtigheden at høre historierne fra ofrene og deres møde med retssystemet,« sagde justitsministeren fra talerstolen.

Arrangementet, som han talte til onsdag, var planlagt af Amnesty International i samarbejde med Enhedslisten.

Dagen var sat af til at lytte, lære og debattere samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet.

»Hensynet til ofrene er et af retssystemets vigtigste opgaver. Vi skal sætte alle kræfter ind i sager om voldtægter, og de, der har været udsat for voldtægt, må aldrig være i tvivl om, at samfundet er på deres side,« sagde Pape blandt andet i sin tale.

Voldtægtsofre og pårørende på vej til møde med justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Liv, Anette, Emilie, Tannie og Jette, onsdag 15. august 2018.
Voldtægtsofre og pårørende på vej til møde med justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Liv, Anette, Emilie, Tannie og Jette, onsdag 15. august 2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Også ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) gav sit syn på emnet fra talerstolen til arrangementet.

Ministeren uddybede over for B.T. bagefter:

»Det handler om retsbeskyttelse af kvinderne i det danske samfund. I dag er lovgivningen ikke tidsvarende. Det er ikke et retssamfund værdigt. Vi beskytter ikke kvinderne godt nok,« sagde ministeren.

Eva Kjer Hansen lagde vægt på, at man formentlig ikke kan løse alle problemerne med et snuptag, men man kan tage et stort skridt. Det kan man blandt andet gøre ved at se på en samtykkebaseret lovgivning.

Pernille Skipper fra Enhedslisten mener uden tvivl, at samtykke skal være en del af lovgivningen på voldtægtsområdet.

»Det her er vigtigt, fordi sex uden samtykke ikke er sex, men voldtægt. Men sådan er vores lovgivning ikke i dag. Faktisk fokuserer vi så meget i lovgivningen på, om kvinden har sagt fra, og ikke, om hun var villig,« sagde hun til B.T.

Under paneldebatten kom det frem, at De Konservative, Enhedslisten og SF er tilhængere af samtykke i lovgivningen. Venstre og Dansk Folkeparti var mere forbeholdne.

»Det, jeg sidder og tænker, når jeg høre debatten, er, hvad ville ændringerne kommer til at betyde i vores retssale? Hvilken forskel ville det gøre for de involverede parter? Noget af det, jeg har brug for at få be- eller afkræftet, er, hvorvidt det kommer til at få en betydning, og at vi ikke får det samme system, som vi har i dag. Det er helt afgørende,« lød det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofoed Poulsen.

Han lagde vægt på, at man hos Dansk Folkeparti ser frem til, at justitsministeren får indhentet erfaringer fra lande som Sverige og England, der har en samtykkebaseret lovgivning på voldtægtsområdet. Det samme gør Venstre.

Du kan se Emilie Riddersholm, Tannie og Liv Lykke Schuberts møde med Søren Pape Poulsen fra i sommer i videoklippet i toppen af artiklen. Foroven kan du læse om de modige voldtægtsofre, der stod frem i sommer i B.T.

I serien #Voldtaget har B.T. skrevet mere end 50 artikler.

De kan alle læses her.