Efter bare nogle uger ville han ikke mere.

»Til sidst samlede jeg kræfterne og gik til min kommandør for at sige op,« lyder det.

CNN har talt med en russisk soldat, der har valgt at forlade fronten i Ukraine, fordi han ikke ville være en del af Putins krig. Af hensyn til vedkommendes sikkerhed er han blevet anonymiseret.

Men soldaten fortæller sin historie, der blandt andet handler om manglende information fra den militære ledelse om, hvad der egentlig skulle ske. Og den handler om utilfredsheden blandt fodtudserne.

Russiske tropper i Ukraine.
Russiske tropper i Ukraine. Foto: ALESSANDRO GUERRA
Vis mere

Vi spoler lige tiden tilbage til dagene op til invasionens begyndelse i slutfebruar.

Her var den russiske soldat ifølge sin beretning til CNN en del af den massive, russiske oprustning omkring Ukraine, inden han 22. februar fik inddraget sin mobiltelefon, fik besked på at male z'er på det militære udstyr og blev sendt til Krim.

Da invasionen begyndte 24. februar anede soldaten og hans enhed intet om, hvad der foregik, og da de et par dage senere fik besked om, at de skulle ind i Ukraine, var forbløffelsen stor.

»Mange nægtede simpelthen. De skrev deres opsigelse og rejste. Jeg ved ikke, hvad der skete med dem. Jeg blev, men jeg ved ikke hvorfor,« fortæller soldaten:

»Vi blev ikke udsat for nogen form for naziretorik om ukrainerne, og mange forstod slet ikke, hvad det hele skulle gøre godt for.«

Soldaten fortæller videre, at de dagligt blev udsat for mange angreb i Ukraine. Han forsøgte selv at gemme sit ansigt for de indbyggere, han stødte på, fordi han var flov over sin tilstedeværelse i landet.

»Vi var trætte og beskidte, og folk blev slået ihjel rundt omkring. Jeg havde ikke lyst til at være en del af det, men det var jeg,« som han fortæller.

Han tog en dag af gangen.

Russiske tropper i Ukraine.
Russiske tropper i Ukraine. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S
Vis mere

Efter nogle uger blev soldaten omgrupperet til de bagvedliggende forsyningstropper, og her fik han via radionyheder en større indsigt i, hvad der foregik. Han hørte om de massive sanktioner hjemme i Rusland.

Det var her, at han tog den endelig beslutning om at sige op og forlade hæren.

»Min kommandør fortalte mig, at det kunne blive en straffesag. At det var forræderi at nægte at kæmpe. Men jeg stod fast, og han mig et stykke papir og en kuglepen,« fortæller soldaten.

I de tre måneder krigen i Ukraine har varet, har der været vedvarende rygter om, at russiske soldater har deserteret, har haft lav moral eller har forsøgt at slippe for at kæmpe.

Allerede mod slutningen af marts lød det eksempelvis fra den britiske efterretningschef, Jeremy Fleming:

»Vi har set russiske soldater – der har manglet våben og moral – nægte at udføre ordrer, sabotere deres eget udstyr og endda skyde deres egne fly ned ved et uheld,« lød det.

På den led understreger soldatens historie de rygter.

Aleksei Tabalov, der arbejder for en organisation, der hjælper russiske soldater, vurderer over for CNN, at mere end 1.000 russiske soldater har sagt op i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Soldaten, mediet har talt med, er nu hjemme ved sin familie igen.