Anders Breivik er fikseret på sit udseende og praler om sin egen intelligens, kærester og krop. Han er yderst udseendefikseret og lider formentlig af ekstrem narcissistisk personlighedsforstyrelse, siger professor i klinisk psykologi.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Man skal være forsigtig med at karakterisere personligheden på en, man ikke har mødt og snakket med. Men ud fra hvad jeg har læst, fremstår han som en person med ekstrem narcissistisk personlighedsforstyrrelse, siger professor i klinisk psykologi Svenn Torgersen til Dagbladet.no.

En sådan person føler sig unik, speciel og mere værd end andre. Som en, der hæver sig over alle andre, forklarer Svenn Torgersen.

- De føler, de har ret til at gøre ting, som andre ikke har. Denne følelse af at være berettiget er helt typisk, siger han.

Dem mindes vi i dag

NORWAY-ATTACKS-HOMAGE


I Anders Breiviks udgivede manifest på 1.500 sider fremgår det, at han er yderst optaget af sit eget udseende, styrketræning, penge og tøj. Dette bekræfter flere af hans barndomsvenner også over for Dagbladet.

VIRKER BREIVIK SINDSSYG? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Ifølge hans venner, begyndte han med at tage anabolske steroider, allerede da han var helt ung. I manifestet skriver han også, at han bruger steroider.

En af hans venner siger, at han fik udført plastikoperationer i USA for få år siden.

- Jeg mødte ham i bussen, og han var vældig glad. Han havde fået opereret pande, næse og hage. Det var også tydeligt, at han var blevet opereret, siger barndomsvennen.

I manifestet beskriver Anders Breivik sig selv som for feminin. Han giver sin kvindestyrede opvækst uden sin far skylden.

Han beskrives af venner som meget pedantisk. I ungdomsårene trænede han hver morgen klokken seks, før han tog i skole.

- Forfængelighed er helt typisk for alle med stærke narcissistiske tendenser. Et vigtigt aspekt er selvoptagethed. Meget drejer sig kun om en selv, så udseendet kan betyde frygtelig meget, siger professor Svenn Torgersen.
I manifestet skønmaler Breivik sit liv. Han skriver, at han ikke aftjente sin værnepligt for at tage hånd om sin syge mor. Kilder i Forsvarets sikkerhedsafdeling, som Dagbladet.no har snakket med, fortæller dog, at Breivik allerede ved sessionen blev erklæret ikke-egnet.

Han skriver også, at han ingen uddannelse har taget, fordi han ikke vil arbejde i det politisk korrekte Norge. Han skriver, at han afskyr "almindelige menneskers banale hverdagsliv". Han forklarer sin mangel på social omgang med, at han er så dedikeret, at det ikke er interessant for ham.

- Jo mere narcissistisk man er, des større behov har man for at retfærdiggøre og dække over sine valg og mangler. En sådan person tåler ikke at tabe, at blive overhørt eller at blive kritiseret. Alt skal bortforklares. Selv hvis en sådan person indrømmer, at han har svagheder, er det med den bagtanke, at han er så enestående, at han kan indrømme svagheder. Hvis du er så ekstrem, vil det almindelige liv være alt for banalt. Et menneske der ser sig selv som så enestående, opfatter det som meningsløst at få et almindeligt arbejde eller uddannelse. Man er for god til denne verden, siger Svenn Torgersen.

I manifestet bruger Anders Breivik meget tid og plads på at fremhæve sig selv som en vellykket fyr, der hang meget ud på Oslos bedste vestkant. Han beskriver i detaljer, hvor dyre lejligheder han og vennerne havde.

- Jeg plejede at bo i et af de bedste og mest eksklusive områder for ungkarle i Oslo, skriver han.

Flere af hans barndomsvenner siger, at det var typisk Breivik at prøve at forskønne billedet af sig selv. Også angående kvinderne.

- Når det kommer til kvinder, hænder det, at nogen prøver at score mig. Specielt nu om dage, hvor jeg er veltrænet og føler mig fantastisk. Men jeg prøver at undgå forhold, for det kan komplicere mine planer og sætte hele angrebet i fare, skriver han i manifestet.

Ingen af barndomsvennerne kan huske, at Anders Breivik nogensinde har haft en kæreste.

- Han gik altid og fortalte om damerne, men vi mødte aldrig nogen af dem. Så vidt jeg ved, har han aldrig haft en kæreste, siger en af barndomsvennerne til Dagbladet.

Anders Breivik skriver i manifestet, at han selv bryder nogle af de regler, som han ellers beskriver som samfundsvigtige. F.eks. sex før ægteskabet. Han fordømmer på det kraftigste, at andre skulle gøre det samme.

- En ekstrem narcissist mener, at love og regler er ganske fine, men det er utænkeligt, at de gælder for ham. Han er hævet over for reglerne. En sådan type af ekstrem narcissisme er yderst sjælden, siger Svenn Torgersen, der alligevel slår fast, at narcissisme til en vis grad er okay.

- Selvtillid, charme og troen på dig selv er en fordel, hvis du skal klare dig i samfundet, siger han.

Synes du, at det virker som om, at Anders Breivik er sindssyg?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.