I dag er det kommet frem, at stuepigen, der anklager Dominique Strauss-Kahn for voldtægt, har alvorlige problemer med sin troværdighed. Spørgsmålet er nu, om den franske toppolitiker kan slippe helskindet fra den belastende sag.

Ifølge den franske avis Le Figaro mener flere af hans politiske støtter, at løbet endnu ikke er kørt for Strauss-Kahn, der indtil for nylig lå forrest i meningsmålingerne som Frankrigs næste præsident.

Han blev anholdt på et fly, der var på vej til at lette fra New York, på baggrund af en 32-årig Guineansk-født stuepige, der anklagede ham for voldtægt på det hotel, han  netop var checket ud fra. Nu tyder alt på, at stuepigen har løjet under afhøringerne og haft kontakt med en kriminel i timerne efter hendes møde med Strauss-Kahn med henblik på at score penge på en voldtægtsanklage.

Læs også:

Det stiller sagen i et helt nyt lys, og nu ønsker flere af Strauss-Kahns partifæller i det franske socialistparti, at han på ny melder sig ind i kapløbet om præsidentposten.

Politikeren Michéle Sabban, der er ven af Dominique Strauss-Kahn, udtaler til avisen Le Figaro, at han håber, at vennens genoprejsning vil være ’lige så effektfuld som ødelæggelsen af hans politiske karriere’, og han opfordrer til, at partiet venter på en afgørelse fra anklagemyndigheden i New York, før der udpeges en ny præsidentkandidat.

Den tidligere franske kulturminister Jack Lang, der også er medlem af Strauss-Kahns parti, udtaler ligeledes, at ’han af hele sit hjerte håber, at sandheden nu kan kan komme frem, og at Dominique Strauss-Kahns ære hurtigst muligt bliver genoprettet’.

Lally Hoffmann, der er cand. mag i fransk og russisk og TV2’s mangeårige korrespondent i Paris, vurderer, at Dominique Strauss-Kahn har befolkningens sympati, ikke mindst fordi mange franskmænd blev provokeret af de ydmygende billeder af den tidligere så mægtige politiker, der blev ført ind i det amerikanske retslokale i håndjern og fangedragt.

- Det er klart, at der der lige nu i Frankrig er en kæmpe diskussion om genoprejsning til Dominique Strauss-Kahn, og om det nu lykkes at få ham hjem til Frankrig fra New York, hvor han jo sidder i husarrest.

- Mange franskmænd har egentlig fået sympati for ham, da de så billederne af ham, da han blev paraderet frem og tilbage i håndjern og fangetøj. I Frankrig mener man jo stadig, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, siger Lally Hoffmann.

Men at Strauss-Kahn og den 32-årige stuepige havde en eller form for seksuelt samkvem, står ikke til diskussion. Og det har cementeret Strauss-Kahns rygte som ivrig skørtejæger, der gentagne gange har været sin kone utro.

Og dét, vurderer Lally Hoffmann, er for belastende til, at han vil få en anden betydning i det kommende franske præsidentvalg end som bagmand, uanset den verserende sags udfald.

Omvendt mener Frankrigs-ekspert, lektor Henrik Prebensen, at Strauss-Kahn kan ryste sagen af sig, hvis straffesagen mod ham helt bliver droppet.

- Jeg tror, de allerfleste franskmænd vil sige, at det har ikke noget med politik at gøre. I Frankrig er der en tradition for, at man holder privatliv og offentligt liv meget skarpt adskilt, og franskmændene ryster jo på hovedet af sager, som vi har set dem i USA og England, hvor toppolitikeres seksualliv får afgørende betydning for deres politiske liv, siger Henrik Prebensen til Ritzau. Næste skridt i sagen er i eftermiddag – formentligt klokken 17.30 dansk tid – når det hasteindkaldte retsmøde går i gang på Manhattan i New York. Her vil en dommer tage stilling til, om Strauss-Kahns husarrest skal ophæves. Mest sandsynligt er det, at Strauss-Kahn frigives fra sin husarrest, men at han indtil videre ikke må forlade landet.