Foto: Stringer.
Foto: Stringer. Foto: STRINGER

Et amerikansk medie mener at vide, at USA har taget lederen af Islamisk Stats kemiske våben-afdeling til fange. Han fortæller, ifølge mediet, at terrorbevægelsen Islamisk Stat har lagre med sennepsgas.

Amerikanske styrker har taget IS-medlemmet Sleiman Daoud al-Afari til fange, oplyser det amerikansk forsvarsministerium, Pentagon, ifølge Ritzau.

Al-Afari er leder af IS kemiske våben-afdeling og skulle lige nu blive tilbageholdt og afhørt i den iraksiske by Erbil, fortæller irakiske embedsmænd til det amerikanske medie.

MIDEAST-CRISIS/USA-AIRSTRIKES

Terrormistænkte indblandet i fødevarefusk i København

De amerikanske styrker har fået at vide af al-Afari, at terrorgruppen har fyldt våbenlagre op med sennepsgas i pulverform, fortæller New York Post. Og gassen, der bruges som kemisk våben, er yderst farlig siger kemiker hos Kemisk Beredskab, Flemming Helman Kristensen, til BT.

»Det primære formål med sennepsgas er ikke at slå ihjel, men at gøre modstanderen ukampdygtig. Det skaber store blister og sår og kan potentielt udvikle kræft på længere sigt. Det kan være dødeligt, hvis det indåndes, og blisterne opstår i mund, svælg eller lunger,« fortæller Flemming Helman Kristensen.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-ISLAMICSTATE

I det nuværende pulverform er det ikke lige så skadeligt, som når det er bearbejdet til en væske, skriver New York Post. Det giver god mening, mener Flemming Helman Kristensen, der påpeger, at det kræver eksperter at fremstille det farlige stof.

»Til kemiske våben er stoffet normalt en væske, som hældes på granater, så det kan ramme større områder. Det er dog noget, der kræver en god kemisk viden og et sted, hvor man kan arbejde uden at blive udsat for de giftige gasser, der dannes i processen. Eksemplevis et kemisk laboratorie,« siger Flemming Helman Kristensen.

Tidligere har al-Afari været ansat i den irakiske regering. Det var da Saddam Hussein huserede, hvor al-Afari var ansat i diktatorens militærindustrielle afdeling.

I offensiven mod kurdere og iranere i 80’erne brugte Saddam Hussein og hans hær netop sennepsgas, ligesom det blev brugt under 1. verdenskrig.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.