Torsdag aften sagde den venezuelanske præsident, Hugo Cháves, i en tv-transmitteret tale fra Cuba, at han har gennemgået to operationer for at få fjernet en kræftsvulst i maven.

Han bekræftede dermed de rygter, der i ugevis har svirret om, at den 56-årige statsmand er alvorligt syg.

Placeret foran Venezuelas flag og et maleri af nationalhelten Simón Bolivar sagde en alvorlig, følelsesladet og synligt tyndere Hugo Chávez:

- De (lægerne, red.) bekræftede, at det var en svulst med kræftceller, og at det var nødvendigt med endnu en operation for at fjerne svulsten helt, lød meldingen fra den normalt flamboyante leder.

Talen, der var præcis 15 minutter lang og oplæst fra et manuskript, stod i kontrast til præsidentens sædvanligvis lange og improviserede tv-optrædener.

Chávez forsikrede afslutningsvis, at han er på bedringens vej og fast besluttet på at vinde kampen mod sygdommen. Han rundede talen af med det klassiske kampråb 'Hasta la victoria siempre!'

Hugo Chávez har været indlagt på et hospital i Cubas hovedstad, Havana, siden 10 juni.

Hans lange og hidtil uforklarede fravær har resulteret i en sydende venezuelansk rygtebørs. Nogle har ment, at Chávez i virkeligheden gennemgik en plastisk operation, mens andre mente, at han var afgået ved døden. Det har også været fremført, at Chávez ved at fortælle om sin sygdom nu kun er ude på at vinde sympati hos befolkningen forud for det kommende valg.

Efter præsidentens tv-tale reagerede hans tilhængere ifølge norske VG enten med chok eller benægtelse.

- Min kommandant kan ikke have kræft. Det kan ikke være sandt, han er den bedste præsident, vi har haft, en stærk mand. Han er ikke syg!, udbrød bl.a. Santiago Valledare, som hørte talen på en bar i hovedstaden Caracas.