Grænsen mellem arbejde og privatliv flyder sammen, vi er mentalt fraværende under længere samtaler med gode venner, og vi bliver hurtigt rastløse, når elektronikken ikke er lige ved hånden.

Danskerne bliver i stigende grad afhængige af deres smartphone. Den ændrer måden, vi lever på, og den sørger for, at vi altid er tilgængelige. Men 'onlinelivet' har samtidig en pris, fordi mange ender med at blive stressede, siger eksperter.

B.T. har på en ganske almindelig onsdag bedt tre forskellige danskere om at føre dagbog over en dags forbrug af deres elektroniske udstyr. Og de tre moderne dagbøger viser ganske rigtigt, at vores testpersoner er 'online' fra tidlig morgen til sen aften.

274 sms’er

 21-årige Jacob bruger sin mobil til alt, strategidirektør Tom Richter siger lige ud, at han ikke kan ånde uden sin smartphone, mens det givet vil chokere nogle læsere, født før den elektroniske tidsalder, at 12-årige Hediye sender og modtager 274 sms’er denne tilfældige onsdag. Og det er endda i underkanten af hendes normale sms-forbrug, siger hun selv. Kort sagt kan ingen af dem undvære deres smartphone.

Vi føler os nøgne uden

 Eksperternes dom over menneskets nye bedste ven er hård. Flere fortæller, at smartphones, som ifølge en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik findes i hvert tredje danske hjem, i høj grad er en af årsagerne til stress.

I takt med at flere og flere danskere lever gennem deres smartphone – dimsen, der på millisekunder kan bringe os i forbindelse med venner, familie, arbejdspladsen og ikke mindst verden – bliver mange også afhængige af den.

- Jeg har talt med flere, der siger, at hvis de er på vej til et eller andet vigtigt, og de har glemt deres mobil, så kører de hellere tilbage efter den og kommer for sent til det, de skal – frem for at lade være med at have den med sig i en halv dag. De kan ikke rumme at undvære den. De er blevet afhængige, siger sociolog ved Aarhus Universitet, Mette Jensen.

Hun er forfatter til bogen Mobilitetsmani og mener, at mange føler sig nøgne, hvis deres smartphone ikke ligger i lommen.

- Den er næsten blevet det, jeg vil kalde 'kropsliggjort'. Vi føler os amputerede uden. Den skaber en afhængighed og rastløshed i os, siger sociologen.

Stressfaktor

Mette Jensen er ikke i tvivl om, at de smarte telefoner er kommet for at blive, men hun advarer mod den udvikling, de skaber.

- Smartphones passer som fod i hose til den måde, vi lever på i dag, fordi vi skal være fleksible og tilgængelige. Men samtidig gør den os rastløse og ændrer de sociale relationer mellem mennesker. Vi har fået sværere ved at føre dybe samtaler og koncentrere os, og vi bliver mere fraværende, forklarer hun.

Arbejdspsykolog Anton Eg Andersen mener også, at smartphones langt hen ad vejen er smarte. Men samtidig er der ikke langt til stress, når man altid er 'online'.

- Hvis man ikke passer på, så kan man ende med at være 'på' hele tiden og ikke kunne sætte grænser for sit arbejdsliv. Man ender hurtigt med at arbejde mere end 37 timer om ugen, hvis man altid er tilgængelig og reagerer på alle henvendelser, siger han.

Bjarne Toftegård, der står bag hjemmesiden Forebyg Stress, er enig.

Styrer folks liv

- Frem for at smartphones er et redskab – et ganske glimrende redskab – så sker der det, at telefonerne begynder at styre folks liv. Så snart der kommer en besked, og man sidder med en følelse af, at man skal reagere med det samme, så er det et tegn på afhængighed, som kan blive til stress, siger han.

- Ingen kan sige sig fri for, at det pludselig kan tage overhånd, tilføjer stresseksperten.

Med B.T. Plus får du:

- Tjek dig selv: 7 tegn på du er afhængig af din smartphone

- Guide: 10 trin til at undgå smartphone-stress

- Tre cases fører elektronisk dagbog over deres online-livCase 1: Tom Richter


- Jeg føler ikke, at det stresser mig, at jeg er online fra morgen til aften, og jeg har ikke noget imod, at mit professionelle liv smelter sammen med mit privatliv. Tværtimod. Jeg kan ikke trække vejret uden at være online, og føler mig nøgen uden min smartphone. Det, der stresser mig, er, hvis jeg står i en kø og opdager, at jeg ikke har min mobil med, så jeg lige kan opdatere og tjekke mail, mens jeg venter, siger Tom Richter.
- Jeg føler ikke, at det stresser mig, at jeg er online fra morgen til aften, og jeg har ikke noget imod, at mit professionelle liv smelter sammen med mit privatliv. Tværtimod. Jeg kan ikke trække vejret uden at være online, og føler mig nøgen uden min smartphone. Det, der stresser mig, er, hvis jeg står i en kø og opdager, at jeg ikke har min mobil med, så jeg lige kan opdatere og tjekke mail, mens jeg venter, siger Tom Richter. Foto: Claus Fisker / Scanpix
Vis mere

07.31 iPhone vækkeur ringer. I samme bevægelse, som jeg slukker det, opdaterer jeg mailbokse. To arbejdsmail og fem private siden midnat. Besvarer arbejdsmail og tænker, at jeg lige skal tale med en kollega, om det er fornuftigt at sende mail til kunder om natten. Tjekker herefter Facebook (Fb).

08.10 Kaffe og tre nyhedssider på min Mac. DF vil udvise indvandrerbander uden dom. Laver update på Fb: Vil udvise DF-bander uden dom.

08.25 Gåtur til arbejde med Krause på Tværs i ørerne via podcast.

08.40 på Fb via iPhone: En kommentar og seks likes til update. Kommenterer tilbage.

08.57 Besvarer tre mail.

08.59 Tidligere kollega fra københavnsk bureau ringer og spørger, om vi kan tale sammen halv ti, inden vennens workshop med en kunde.

09.00 Telefonen fortæller, at der er ny Facebook-kommentar.

09.09 Skypemøde med leverandør af nyt system til bureauet.

09.40 Ven ringer og bliver briefet på proces til workshop med kunde.

09.50 Sms til ven med faserne i processen.

09.51 Opkald til kunde.

10.00 Facebook, kommenterer på kommentarer og svarer på Fb-mail om vores lejr på Roskildefestival. 10.04 Svarer på to arbejdsmail.

10.09 Besvarer privat mail.

10.29 Opdaterer podcasts.

11.18 Besvarer Fb-mail (iPhone bipper, når der kommer Fb-mail og kommentarer) og kommenterer på kommentarer.

12.11 Frokost med de andre og tjek af Fb og nyhedssites på iPhone.

12.56 Venter i receptionen hos kunde. Opdaterer mailbokse og læser Fb-opdateringer.

14.09 Kommer ud fra kundemøde. Opdaterer mail og foretager to opkald på vej fra kunden.

14.31 Kollega viser video fra Youtube.

14.34 MMS tikker ind.

14.38 Mailer strategi og koncept til folketingskandidat.

14.39 Mail til kunde med oversigt over det aftalte.

14.42 Booking af spinning i Fitness World via iPhone-app.

15.45 Ven ringer og koordinerer weekenden.

15.58 Add’er person på Fb.

16.00 Opkald til kunde – opfølgning på gårsdagens workshop.

16.14 Tjekker nyhedssites via iPhone.

16.17 Besvarer mail fra studerende om mulig praktikplads.

16.29 Update på Fb, crowdsurfer kreativt koncept til misbrugscenter, der ønsker at ramme arbejdspladser.

16.30 Research på misbrug og kunden.

17.48 Sms-udveksling med ven om i aften.

17.54 Opdaterer mailbokse, inden telefonen lægges i skabet i træningscenter.

19.33 Tjekker telefon og opdaterer mailbokse i omklædningsrummet efter spinning.

20.01 Kunde fra gårsdagens workshop ringer og aftaler møde i morgen formiddag.

20.46 Er kommet hjem. Tjekker mail, Fb og nyhedssites. Mac er online resten af aftenen, hvor jeg kan høre, hvis der kommer mail eller Fb-chat-beskeder.

20.49 Opkald til min mor.

21.00 DR Nyheder på Mac.

21.31 Tjekker Fb og mail og besvarer et par kommentarer.

21.43 Sender rettet strategipapir til kunde, der ringede kl. 20.

21.44 Læser Harvard Business Review-blogs.

22.00 Længere sms-udveksling med ven.

22.30 Tjekker Fb.

22.45 Opdaterer Fb.

00.54 Slukker lyset, sætter vækkeuret og opdaterer mailbokse.

Case 2: Jacob Leander Christensen

Jacob Leander Christensen tjekker sin Facebook mellem armbøjninger og benpres
Jacob Leander Christensen tjekker sin Facebook mellem armbøjninger og benpres Foto: Claus Fisker / Scanpix
Vis mere

05.30 Godmorgen. Jeg vågner af mobiltelefonens alarm, og to minutter efter tænder jeg fjernsynet for at se DR Update.

05.40 Ligger under dynen og tjekker mail, Twitter og Facebook på mobilen. Har bl.a. modtaget tre mail fra en russisk mailadresse, som påstår, at jeg har vundet 915.850 euro.

05.55 Tjekker min kalender på mobilen for at se, hvad dagen byder på og står op.

06.38 Sidder ved min bærbare og svarer de mail, jeg ikke nåede at svare i går. Indsætter aftaler i min iCal, som automatisk bliver synkroniseret med mine Macs, HTC og iPad via Google Calendar.

06.45 Opdaterer min online to do-liste teuxdeux.com. Undrer mig over, der endnu ikke er kommet en Android app til det.

07.03 Sidder og arbejder på nogle småopgaver. Svarer på en sms, der er tikket ind sent i aftes.

08.25 Er kommet ud til en webshopkunde for at planlægge nye tiltag. Min mobil ringer med et nummer, jeg ikke kender. Kan dog via app’en 'Nummeruglen' se, at det er en af mine andre kunder, som jeg kan svare senere.

09.25 Færdig hos kunden og sidder i bilen og tjekker mobilen. Der er tre ubesvarede opkald og en sms, jeg lige skal svare på.

09.55 Kørt i Bilka for at kigge på en magnet-tavle. Der er ikke flere i sort tilbage, og jeg tager derfor varenavnet og googler efter tavlen på min HTC . Finder en web-shop, som sælger de samme magnet-tavler. Sender linket til mig selv via mail, så jeg kan bestille det senere.

10.03 Tjekker lige mail på vej ud af Bilka for at se, om der er kommet noget spændende.

10.22 Kommer tilbage på kontoret – opdaterer teuxdeux for opgaver, jeg har løst, og går i gang med nye opgaver.

10.49 En potentiel kunde ringer for at høre om priser på en webshop.

11.13 Jeg svarer på en sms, mens jeg arbejder og hører P3 netradio.

12.10 Tjekker lige mail på min mobil, mens jeg spiser frokost og tjekker kalenderen for, hvornår næste møde er.

12.40 Forbereder næste møde, jeg skal til, og tjekker via Google maps og Streetview, hvor kundens kontor ligger. Twitter er åben på den anden skærm, så jeg kan følge med i Twitter-strømmen.

13.03 På vej til møde med en potentiel kunde. Benytter min HTC som gps for at finde vej.

13.48 På mødet bruger jeg min iPad til at tage noter på og fremvise andre hjemmesider, jeg har lavet. Min HTC bliver brugt som Wifi, så iPad’en kan gå på nettet.

15.04 Mødet er færdigt, og jeg sidder ude i bilen og ser, hvad der er kommet af mail og opkald, inden jeg kører mod kontoret igen.

15.48 Er kommet tilbage på kontoret, og min mobil trænger til strøm. Jeg svarer mine mail på iMac’en.

16.03 Bestiller magnet-tavlen på web-shoppen, jeg fandt, da jeg var i Bilka. Imens sidder jeg og chatter med en kammerat på Facebook og planlægger en ny hjemmeside med en af mine freelancere over Messenger.

16.10 En kunde ringer og skal have noget support på sin wehshop.

16.17 Overfører nogle dokumenter til freelanceren i en delt mappe på Dropbox.

16.40 Er kommet hjem – tænder anlægget der streamer musik fra iTunes på min Mac, som jeg kan styre via telefonen og iPad’en. Løser lige nogle småopgaver, jeg ikke nåede på kontoret.

17.30 Oppe at træne. Tjekker min mail og Facebook flere gange mellem de forskellige øvelser. Havde egentlig en aftale med mig selv om at lade mobilen blive hjemme.

18.30 Tjekker Twitter på mobilen og svarer to personer.

19.00 Aftensmaden skal laves. Benytter iPad-app’en 'madopskrifter.nu' til at tjekke, hvor lang tid hasselbach-kartofler skal have i ovnen.

20.53 Svarer på et tweet med bærbaren på skødet – tjekker også lige mail.

21.05 Spiller en bane RealRacing2HD (bil spil) på iPad’en, mens fjernsynet kører i baggrunden.

21.13 Svarer igen på et tweet.

21.20 Svarer på et tweet igen igen.

21.26 Læser en rapport om danskernes brug af nettet i 2010 på min iPad. Svarer på en sms imens.

21.55 Tjekker Facebook. En fra studietiden har skrevet og spurgt, om jeg kan løse en opgave med et mobilt website.

23.15 Har endelig lavet de sidste ting på to do-listen og kan nu gå i seng med god samvittighed.

23.36 Ligger under dynen og tjekker dagens nyheder via TV2 finans, Børsen og DR-app på mobilen. Godnat :-)

Case 3: Hediye Dilara Temiz

Hediye Dilara Temiz sender et hav af sms’er i løbet af dagen
Hediye Dilara Temiz sender et hav af sms’er i løbet af dagen Foto: Jeppe Michael Jensen / SCANPIX
Vis mere

07.00 Min mor vækker mig, og jeg tjekker mobilen.

07.17 Er kommet ud af sengen og tjekker mail og Facebook.

07.21 Får sms fra en veninde.

07.22 Svarer hende.

07.26 Får sms.

07.27 Sender sms.

07.30 Lytter til musik på Youtube, mens jeg gør mig klar. Det er kedeligt uden musik.

07.33 Får sms.

07.34 Sender sms.

07.38 Får sms.

07.38 Sender sms.

07.40 Får sms.

07.56 Tjekker vejret på internettet, så jeg kan finde det rigtige tøj at tage på.

08.20 Går ud ad døren og kører til skole, mens jeg hører musik på mobilen – turen til skole er kedelig uden musik.

08.45 Jeg får en sms fra en veninde, der prøver at begynde en længere samtale.

08.50 Slukker mobilen efter at have sendt hende en sms. Jeg skal have time, og vi har cykelprøve, så jeg er nødt til at slukke mobilen. Det er ikke altid, jeg husker det.

10.15 Tænder min mobil efter timen og har fået tre sms’er.

10.16 Sender sms.

10.17 Sender sms.

10.20 Ringer til min mor for at fortælle, at cykelprøven gik godt.

10.50 Får sms.

11.00 Hører musik på mobilen på vej hjem fra skole for ikke at kede mig.

11.23 Tager ned i min mors butik og tjekker Facebook.

11.26 Tjekker mail.

11.37 Kedsomheden slår til, og jeg tager min telefon frem og spiller lidt på den.

11.59 Tjekker Facebook.

12.26 Er endelig hjemme og tænder for computeren

12.28 Tjekker Facebook og mail.

12.31 Hører musik på Youtube.

12.33 Sender sms, og så begynder samtalen med veninden fra tidligere igen.

12.35 Får sms.

12.35 Sender sms.

12.39 Får sms.

12.40 Sender sms.

12.42 Får sms.

12.43 Samtalen bliver større med hver sms, og jeg svarer hende da lige, nu hvor den er blevet spændende.

12.46 Får sms.

12.46 Keder mig og kan lige så godt svare. Sender sms.

12.50 Får den sidste sms fra veninden.

12.50 Sender sms.

12.56 Tjekker Twitter.

12.58 Keder mig og spiller lidt på computeren.

13.19 Min bedste veninde ringer til mig.

13.31 En veninde kommer hjem til mig, og vi tjekker Facebook og hører noget musik på bærbaren.

13.50–15.22 Sender 37 sms’er. Får 39 sms’er. Ca. med to-fire minutters mellemrum.

15.30 Min veninde og jeg keder os, så vi ser tv

15.58 Ringer til en veninde og siger, hun skal komme forbi. Det gør hun

16.04 Skriver med en ven på Facebook.

16.30 Får sms.

16.31 Sender sms.

17.00 Får en opringning fra min mor, men når ikke at tage telefonen.

17.03 Sender en sms og sætter telefonen på lydløs, da jeg skal træne taekwondo.

19.04 Ringer til min mor, da hun har ringet under taekwondo.

19.07 Sender sms.

19.10 Får sms

19.23 Ringer til en veninde fra taekwondo.

19.56 Sender sms.

19.59 Får sms.

20.00 Er kommet hjem og tjekker Facebook og ser lidt af en film på computeren.

20.08–21.44 Samtale med to veninder og en ven. Sender 82 sms’er og får 81 sms’er. Ca. med et-to minutters mellemrum.

20.30 Keder mig lidt og hører musik på Youtube.

20.32 Er på Facebook.

21.50 Redigerer et billede, jeg skal bruge som profilbillede på Facebook.

22.12 Ser en film, mens jeg falder i søvn.

22.34 Får en sms, men er faldet i søvn.