Forbruget af p-piller blandt piger under den seksuelle lavalder er i voldsom stigning. Det viser helt nye tal fra Lægemiddelstyrelsen.

I 1999 fik 3086 piger under 15 år ordineret p-piller - sidste år var tallet steget til 6570 piger mellem 11 og 14 år.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Formand for Folketingets sundhedsudvalg, læge Preben Rudiengaard (V), er bekymret:

- Jeg forstår udmærket forældre og lægers frygt for, at pigerne i umoden alder bliver gravide og enten skal have abort eller varetage et barns opvækst. Men jeg er meget bekymret over udviklingen ikke mindst som læge, fordi man griber ind i pigens hormonelle cyklus. Hvis der er nogen piger, som er helt vilde i varmen og ikke kan beskytte sig på anden måde, er det måske en løsning. Men der bør ikke skrives p-piller ud, bare fordi pigen har seksuel aktivitet. Jeg synes, forældrene i samarbejde med de praktiserende læger skal være mere restriktive på det her område, siger Preben Rudiengaard, der også peger på risikoen for seksuelt overførte sygdomme, når de unge bruger p-piller frem for kondom som beskyttelse.

Tallene viser, at i langt størstedelen af tilfældene, nemlig 5343 af de 6570, bliver pillerne udskrevet til piger på 14 år - hvilket svarer til 16 procent af alle 14-årige piger. Nogle af dem får pillerne på recept til behandling af invaliderende menstruationssmerter, påpeger Charlotte Wilken-Jensen, leder af Sex og Samfunds præventionsklinik i København og ledende overlæge på gynækologisk obstetrisk afdeling på Roskilde Sygehus. Hun er ikke bekymret over det stigende forbrug:

- Der er nogle 13-14-årige, som er meget udviklede og som debuterer tidligt - typisk med en jævnaldrende kæreste. Det er godt nok forbudt at have sex under 15 år, men det er jo ikke alt, man kan regulere. Og hvis de starter på et seksualliv, skal de også beskyttes. Men når en 14-årig vil have p-piller, skal man som sundhedsperson naturligvis sikre sig, at partneren ikke er en smart 32-årig eller gamle onkel Karl på 62, siger Charlotte Wilken-Jensen, der også peger på, at hun hellere så de unge bruge kondom, der beskytter imod kønssygdomme.

Birgit Petersson er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og ekspert i medicinsk kvinde - og kønsforskning. Hun mener, at nogle af de helt unge piger er under pres, når det gælder tidlig seksuel debut:

- Der er nogen i denne her gruppe, der ikke er modne nok, som ikke kan sige nej. Hvis forældrene ikke kan tage hånd om det, må man håbe, at andre kan hjælpe til at styrke deres selvtillid. Men der er mange, som er under et gruppepres. Det gælder både drenge og piger, at man skal helst have været sammen med en for at være rigtig, siger Birgit Petersson.

Internationalt set ligger de danske pigers p-pilleforbrug også meget højt. I en WHO-undersøgelse af børns sundhed i 41 lande fra 2008 indtager danske 15-årige en fjerdeplads, kun overgået af Holland, Belgien og Tyskland.