»Herlufsholm har i årtier stået som et ikon i Danmark. Stedet hvor eliten, adelen og Kongehuset bliver uddannet. Kostskolen med de årelange traditioner og ritualer. Noget tyder nu på, at Herlufsholm gemmer på en række hemmeligheder.«

Sådan begyndte TV 2-programmet 'Herlufsholms hemmeligheder'. En ny dokumentar om forholdene på prins Christians kostskole sendte rystelser gennem hele landet i begyndelsen af maj 2022. Programmet viste, at skolen havde massive problemer med mobning, vold og overgreb.

Danskerne reagerede voldsomt – og det blev hurtigt tydeligt på Amalienborg. Kongehusets sociale medier flød over med forargede danskere, der mente, at kronprinsparret øjeblikkeligt skulle trække prins Christian ud af skolen.

Kronprinsparret havde svært ved at navigere gennem krisen.

Herlufsholm Skole kan ikke længere pryde sig med, at royale børn går på skolen.
Herlufsholm Skole kan ikke længere pryde sig med, at royale børn går på skolen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Samtidig ramte dokumentaren Kronprinsessen ekstra hårdt. Kronjuvelen i kronprinsesse Marys virke er Mary Fonden, som netop har til formål at bekæmpe mobning.

Det store spørgsmål blev, om Kronprinsessen kunne betale skolepenge på Herlufsholm samtidig med, at hun bekæmpede mobning i Mary Fonden. Nej, mente de fleste.

Det sendte kronprinsesse Mary ud i en regulær mediestorm, og både hun og Kronprinsen blev konstant mødt af kritiske spørgsmål.

Helt galt gik det, da Kronprinsessen besøgte Haslev Idrætsefterskole med Mary Fonden i midten af juni – halvanden måned efter premieren på TV 2s dokumentar.

Kronprinsesse Mary på royalt besøg på Haslev Idrætsefterskole for at sætte fokus på ensomhed, stress og forventningspres. Efterskolen er en del af et trivsels-projekt, som Mary Fonden står bag. Mary Fonden arbejder for at bekæmpe ensomhed, vold og mobning. Derfor har der også været en del debat om at kronprinsparrets egen søn prins Christian, der går på Herlufsholm, hvor en TV 2-dokumentar har afsløret krænkelser. Tirsdag 14. juni 2022.
Kronprinsesse Mary på royalt besøg på Haslev Idrætsefterskole for at sætte fokus på ensomhed, stress og forventningspres. Efterskolen er en del af et trivsels-projekt, som Mary Fonden står bag. Mary Fonden arbejder for at bekæmpe ensomhed, vold og mobning. Derfor har der også været en del debat om at kronprinsparrets egen søn prins Christian, der går på Herlufsholm, hvor en TV 2-dokumentar har afsløret krænkelser. Tirsdag 14. juni 2022. Foto: Per Rasmussen
Vis mere

Under besøget føltes det, som om der var en kæmpe elefant fra Herlufsholm i rummet, og derfor reagerede eleverne også skarpt efterfølgende. De savede Kronprinsessen midt over. En helt uvant situation for den populære kronprinsesse.

»Jeg synes, det er lidt dobbeltmoralsk på en måde,« sagde 17-årige Magnus Marryat Kaastrup Hartvich til B.T.

»Jeg forstår ikke, at man kommer herhen og forklarer alt muligt med mobning, og så sender man børn hen på en skole, hvor der sker sådan nogle ting,« tilføjede han.

De fleste andre elever, B.T. talte med, havde samme holdning.

I det øjeblik stod det klart, at Kronprinsessen ikke længere kunne udføre sit arbejde uden at blive mødt af massiv kritik.

Men krisen blev endnu værre for kronprinsparret. For en uge senere stod de for et storstilet erhvervsfremstød i Holland. Samtlige danske medier var med på turen, men i stedet for at fortælle om kronprinsparrets arbejde kom alt til at handle om Herlufsholm-krisen.

Under erhvervsfremstødet i Holland i juni var kronprinsparret påvirket af krisen om Herlufsholm Kostskole.
Under erhvervsfremstødet i Holland i juni var kronprinsparret påvirket af krisen om Herlufsholm Kostskole. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Under et doorstep med pressen kom Kronprinsen på glatis, da han fik sagt, at mange elever også havde gode oplevelser på den skandaleramte kostskole.

»Det er klart, at det har præget dem, og vi har talt med dem om emnet og spurgt til det. Specielt vores søn har holdt fast og trives rigtig godt der, men så er der også tegn på, at der har været nogle ubehagelige og uheldige episoder. Men der er også et hav af elever, som har en fantastisk oplevelse,« sagde kronprins Frederik.

Dermed var der ikke meget, der tydede på, at kronprinsparret ville trække prins Christian ud af Herlufsholm.

Men for de fleste andre iagttagere stod det klart, at Kongehuset var nødt til at lave en u-vending, hvis de ville ride stormen af.

Og den kom 26. juni, efter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet rettede en særdeles hård kritik af Herlufsholm.

Kronprinsparret udsendte kort efter en pressemeddelelse, hvor de erkendte nederlaget. De kongelige børn kunne ikke længere gå på den skandaleramte skole.

'Det har været en svær proces for os som familie, men på baggrund af det samlede billede og vores særlige position som kronprinspar har vi valgt, at prins Christian stopper på Herlufsholm, og at prinsesse Isabella ikke starter i 9. klasse på skolen efter sommerferien,' skrev kronprinsparret på de sociale medier.

Kronprinsparrets største krise kom, da TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' havde premiere. Prins Christian var nemlig elev på skolen, men blev trukket ud efter skandalen.
Kronprinsparrets største krise kom, da TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' havde premiere. Prins Christian var nemlig elev på skolen, men blev trukket ud efter skandalen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Kronprinsessens popularitet blev kortvarigt påvirket af krisen. I februar 2022 var der hele 81 procent af danskerne, der syntes 'godt' eller 'meget godt' om kronprinsesse Mary. Men i juni var det tal faldet til 75 procent. Stadig højt, men dog en påmindelse om, at Kronprinsessen ikke er usårlig.

Kronprinsparret valgte i august, at prins Christian skulle på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og at prinsesse Isabella skulle på Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro.

Efter krisen talte B.T. med Kronprinsessen.

»Det har været en lettelse, at de er faldet godt til på deres nye skoler,« sagde hun.

Kronprinsessens popularitet steg hurtigt, efter prins Christian blev trukket ud af Herlufsholm. I juli var der 78 procent af danskerne, der syntes 'godt' eller 'meget godt' om kronprinsesse Mary.