Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Villy Søvndal træder tilbage som formand for SF.

Han har i dag informeret partiet om sin beslutning på et hastemøde klokken otte fredag morgen.

- Beslutningen var helt uafhængig af valgresultatet. Jeg vil være fyldt 63, når der kommer valg næste gang, og jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle stå i spidsen for SF i den alder, siger Villy Søvndal til Altinget.dk.

I en pressemeddelelse forklarer han, at han nu har opfyldt målet om at komme i regeringen, og det nu er på tide, at nye kræfter tager over. 

- Det var, hvad jeg lovede at forsøge, da jeg blev formand. Men nu er det tid til, at en kommende formand får god tid til at sætte sig i stolen inden næste valg. Og det er vigtig, at der er friske kræfter, der tager styring på det stadig nye kapitel i SF's historie, der handler om at være i regering, siger han.

Hvem der skal overtage formandsposten er endnu ikke afgjort, men Villy Søvndal selv har afvist at pege på en efterfølger. Han bliver siddende som fungerende formand, ind til en ny formand er valgt. Samtidig fortsætter han som udenrigsminister i regeringen.

Læs også:

Han understreger, at beslutningen intet har at gøre med de negative sager, der har hængt ved SF siden valget i november. Han traf beslutningen i sommer, forklarer han i en pressemeddelelse.

- Tiden er nu kommet til at føre stafetten videre. Jeg har været vanvittig glad for at stå i spidsen for SF i nogle meget interessante og spændende år i dansk politik. Allerede før valget besluttede jeg, at det ikke skulle være mig, der skal stå i spidsen ved det næstkommende valg – spørgsmålet var kun hvornår tidspunktet var det rette, siger Villy Søvndal.

Han påtager sig dog ansvaret for den kritik, som partiet har fået.

- Mange synes nok, at ønsket om at holde sammen på regeringsprojektet har været på bekostning af en skarp SF-profil. Det tager jeg ansvaret for, siger Villy Søvndal til Altinget.d

Grunden til, han vælger at træde tilbage netop nu, er, at det vil gøre det muligt for den nye formand at vinde fodfæste inden kommunalvalget.
 
På mandag mødes partiet til en diskussion om den videre proces.

- SF havde i 2005 en rigtig fin proces, da vi havde urafstemning. Jeg er stolt af, at SF er et parti med en solid demokratisk kultur. Det er godt for medlemsdemokratiet, og jeg ser frem til den proces, vi nu står foran, siger han.

Andre læser også