Thor Pedersen (V) har været minister i flere regeringer og har været formand for Folketinget. Her advarer han mod, at den omfattende registrering af vores adfærd gør os til ufrie borgere:

Hvis man ser en lavine, bør man så ikke advare mod den?

Også selvom man ikke kan stoppe den?

Siden jeg forlod dansk politik, har jeg ikke ønsket at blande mig i partipolitik, men en iagttagelse skal der være plads til. Den udvikling, jeg ser i Danmark, får mig til at stille spørgsmålet: Ønsker vi overhovedet frie borgere? Alt går den modsatte vej. Vi bliver mere og mere ufri.

Det er urovækkende, når man ser, hvordan børn, unge og voksne fuldstændigt er bundet op på deres smartphones. De har abstinenser, hvis de må undvære den. De er blevet slaver af teknikken.

Dertil kommer, at statsmagten og Folketinget ved lov tvinger alle ind i teknikkens vold. Det er det, man har gjort i Danmark. Ved at lovgive om, at alle har pligt til at være på nettet. Alle skal have en computer, og det er her, problemet for alvor opstår.

Det er første gang nogensinde, at lovgiver tvinger almindelige mennesker til at have en bestemt teknik. Der er intet lovkrav om, at man skal have en telefon. Der er intet lovkrav om, at man skal have et fjernsyn eller en radio. Der er ikke lovkrav om, at man skal have en avis. Men der er pludselig et lovkrav om, at man skal have en computer og være på nettet.

Man fjerner systematisk adgangen for den direkte kontakt mellem system og borger. Man bruger systemet til at afskærme sig fra borgeren, så man kan arbejde i fred. Borgeren er blevet et vedhæng til det offentlige system – i stedet for at systemet er et vedhæng til borgeren. Svaret er altid: Send en mail.

Vi har et personnummer, som man ved lov kobler alle personlige informationer op på. Det er jo fantastisk let og praktisk, lyder forklaringen fra statsmagten.

Men man bryder i virkeligheden individets integritet. Det her er tvang, det er ikke noget man kan vælge eller fravælge. Og så bruger lovgiver som argument, at det er sikkert.

Men det er jo den største usandhed, der findes. Vores it-systemer er ikke sikre, det er der utallige eksempler på. De er ligeså sikre som med IC4-togene! Danmark og danskerne er et mål for kriminelle hackere, hvor personnummeret er nøglen.

Når det er gået så galt, er det fordi, vi aldrig har taget debatten om teknikken, dens muligheder og især dens risici. Vi har været forblændet, nu slæber vi så denne lænke efter os, og hvis vi ikke tager debatten, bliver det kun værre.

Flere er begyndt at tale om det pengeløse samfund. Vi har Mobile Pay og alt muligt andet, og tilhængerne synes, det er så fantastisk, fordi det bliver så let. Men det pengeløse samfund resulterer jo i registrering af dig, hver gang du bruger din købekraft. Går du til en pølsevogn, registreres det. Du kan ikke bruge en krone, uden at det registreres.

Man kalder det digitaliseringens muligheder. Jo tak, men man skal også have fokus på digitaliseringens farer. I hvert fald hvis man ønsker frie borgere i Danmark. Statsmagten skal ikke kunne registrere eller aflæse den enkelte borgers lovlige private liv.

Derfor, debatten må tages, inden borgerne er gjort helt forsvarsløse. Hvor vi bliver nummereret som kreaturer og lukket ind i en fold