BT TV var med i Udenrigsministeriet, da Villy Søvndal overdrog posten til Holger K. Nielsen:Holger K. Nielsen fortalte i sin tale - med henvisning til sin kampagne mod EU-unionen - om den modstand, han havde mødt fra netop udenrigsministeriet, som dengang var ledet af Uffe Ellemann-Jensen. Og fastslog ved samme lejlighed, at han nu betragter sig selv som 'fuldblods-europæer'.

Om forgængeren Villy Søvndal sagde han:

- Jeg ved, at du nu får tid til at slappe mere af. Og jeg ved, at du altid har villet gøre mere i forhold til Cuba. Så derfor har jeg købt en hængekøje og en cd med Buena Vista Social Club til dig, sagde Holger.

- Måske får du tid til at tage til Cuba og lytte til cubansk musik - men hvis ikke kan du lægge dig i hængekøjen og lytte til cd'en.

Villy gav Holger en 'Hoptimist', fordi mange af udfordringerne, Villy stod overfor, efter hans mening faktisk er blevet løst eller forbedret.

Det var tydeligt, at de to gråhårede politikere har kendt og respekteret hinanden i mange år.

- Vi har kendt hinanden i en menneskealder, fortalte Villy Søvndal.

- Vi bevæger os i de samme cirkler. Først var du formand for mig, siden var jeg formand for dig. Jeg har været udenrigsminister for dig - med flere, og nu skal du være udenrigsminister for mig - med flere.

Villy Søvndal træder tilbage på grund af både egne og hustruens helbredsproblemer.

- Danmark kan ikke være tjent med en udenrigsminister, der ikke kan arbejde for fuld kraft, har han forklaret.

Medarbejderne i udenrigsministeriet forærede Villy Søvndal en indrammet kollage med billeder af det, de kaldte 'Villy-effekten': 'Du vækker kramme-genet i alverdens mægtigste kvinder,' lød forklaringen på kollagen, som indeholdt billeder af verdens mest magtfulde kvinder - som alle var i færd med at give Villy en krammer.

BT TV var til stede på Amalienborg Slotsplads, da de nye ministre blev præsenteret for dronning Margrethe:


Kl. 11.30 ankom de nye ministre til Amalienborg, hvor de skulle præsenteres for Dronning Margrethe.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kom bagefter ud sammen med Karen Hækkerup, Jonas Dahl, Dan Jørgensen og Holger K. Nielsen.

- Det der dejligt at se, at så mange er kommet. Det er ærgerligt, at vi ikke længere har Villy Søvndal med, men det er også en dejlig dag, sagde Helle Thorning-Schmidt og præsenterede de nye ministre.

- Det er i dag spændende at byde to nye ministre velkommen, og jeg er sikker på, at de kommer til at passe rigtig godt ind på holdet, sagde statsministeren om de to nye ansigter, SFs Jonas Dahl og socialdemokraten Dan Jørgensen, som forlader sin plads i Europaparlamentet.

Holger K. Nielsen bliver ny udenrigsminister efter Villy Søvndal, som trækker sig helt fra dansk politik.

- Jeg er meget ked af, at Villy Søvndal har trukket sig fra dansk politik. Så baggrunden er jeg ked af, men jeg er glad for at overtage posten, og jeg tror også, jeg kan gøre det godt.

Her er de nye ministre
Karen Hækkerup (S) bliver ny justitsminister.
Holger K. Nielsen (SF) bliver ny udenrigsminister.
Dan Jørgensen (S) bliver ny fødevareminister.
Jonas Dahl (SF) bliver ny skatteminister.