Fagforbundene FTF og LO roser statsminister Helle Thorning-Schmidt for at tage bladet fra munden om dagpengereglerne. Thorning vil bruge taletid 1. maj til at tale om ændringer af systemet.

Det er vand på fagbossernes mølle, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som optakt til fredagens 1. maj-møder har lanceret en række socialdemokratiske grundholdninger til indholdet af fremtidens dagpengesystem.

Statsministeren skriver i en intern mail til sine partifæller, at hun er parat til at ændre det udskældte dagpengesystem. Den beslutning møder stor ros fra FTF og LO, og statsministerens initiativ er helt i tråd med fagbevægelsens ni principper for et nyt dagpengesystem.

Læs også:

Læs også:

»Vi har tidligere lagt vores ni principper for et nyt dagpengesystem frem. Målet er, at langt færre fremover opbruger deres dagpengeret, at det bliver nemmere at genoptjene dagpengeretten, at reglerne bliver mere gennemskuelige, og til sidst at det gøres attraktivt at tage kortvarige og atypiske job,« siger LO-formand Harald Børsting i en pressemeddelelse.

Politiko.dk, Berlingskes politiske site, er kommet i besiddelse af mailen, hvor statsministeren specifikt peger på reglerne for genoptjening som et område, der skal »nytænkes«.

»Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes,« skriver Helle Thorning-Schmidt blandt andet i mailen. Helle Thorning-Schmidt lægger i mailen konkret op til, at »lønmodtagerne skal have et incitament til at tage korte ansættelser« og skriver videre, at »det er uholdbart, hvis det ikke kan betale sig for dagpengemodtagere at tage et job uanset længde«.

Læs også:

I fagforbundet FTF bliver Thornings udmeldinger om dagpengelempelser taget vel imod.

»Det er rigtig godt, at statsministeren nu fremlægger en række grundholdninger til fremtidens dagpengesystem, som flugter fagbevægelsens ønsker til en kommende reform. Vi har behov for, at politikerne lytter til lønmodtagerne, så vi i fællesskab kan finde en bred og langtidsholdbar løsning på dagpengeområdet,« siger FTF-formand Bente Sorgenfrey og fortsætter:

»Det er helt uundgåeligt, at dagpengene kommer til at fylde i valgkampen, og derfor er det rart, at vi nu får en klar udmelding fra statsministeren. Selvfølgelig er det 1. maj, og der er signalværdi i det for hende, men for mig virker det til, at statsministeren grundlæggende ønsker at bevæge sig i samme retning som fagbevægelsen,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.