Rohde: Danmark bør træde ud af Schengen, hvis vi ikke vil efterleve nye regler.

Danmark bliver formelt det eneste Schengen-land, der ikke bliver omfattet, hvis EU-Kommissionen får opbakning til det forslag til justering af reglerne for skærpet grænsekontrol, der bliver offentliggjort på fredag.

Men selv om de danske EU-forbehold i første omgang betyder, at Danmark de første seks måneder efter vedtagelsen selv kan vælge, om vi vil rette ind efter de justerede regler, så kan forslaget stadig få vidtrækkende konsekvenser.

Danmark har hidtil efterlevet samtlige de mere end 59 justeringer, der er lavet i Schengen, siden vi gik med i 1999. Og medlem af Europaparlamentet for Venstre Jens Rohde mener, at vi må tage konsekvensen, hvis vi ikke vil være med denne gang.

- Hvis ikke vi efterlever Schengen-reglerne og den ånd, der er i Schengen, så kan vi ikke forblive i samarbejdet. Hvis ikke vi ønsker at overholde de fælles regler, så skal man jo træde ud. Det er meget mere ærligt, siger Rohde.

Trods den livlige debat i Danmark er kommissionens forslag ikke en direkte reaktion på, at Danmark tidligere i år sendte toldere tilbage til grænserne til Sverige og Tyskland.

Det er derimod en udløber af, at Frankrig lukkede sine grænser til Italien, da der i foråret strømmede flygtninge fra Nordafrika til den italienske ø Lampedusa.

Lektor ved Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet Gerd Battrup siger, at de øvrige Schengenlande formelt kan smide Danmark ud, hvis vi ikke vil være med. Men hun tvivler nu på, at det vil ske.

- De kan ikke smide os ud på det her, for det er en lillebitte ændring. Og det er i øvrigt tvivlsomt, om det bliver gennemført. Hvis Danmark skal smides ud, så bliver det, fordi vi opsætter grænsebomme, siger Battrup.

ritzau/

Andre læser også