Den afgående borgmester i Århus, Nicolai Wammen, kan blive sit Socialdemokratiets næste formand og statsministerkandidat.

Det vurderer både eksperter og partifæller efter, at den 39-årige bykonge og stemmesluger onsdag morgen meddelte, at han stopper som borgmester ved næste valg og i stedet stiller op til Folketinget.

Nicolai Wammen har siddet i Folketinget før, er næstformand i partiet og fik rekordmange personlige stemmer ved det seneste kommunalvalg i landets næststørste by.

Det gør ham til en oplagt tronfølger, hvis Helle Thorning Schmidt ikke formår at vælte den borgerligere regering ved næste Folketingsvalg, mener blandt andre tidligere indenrigsminister og Århus-borgmester Thorkild Simonsen (S).

- Skulle den situation opstå, vil han stå stærkt. Jeg er overbevist om, at der er flere kandidater til formandsposten, og hvem, der vinder, afhænger af, hvordan man afgør kampen. Men hvis man gør ligesom sidst og spørger alle medlemmerne, tror jeg, at Nicolai er favorit, siger Thorkild Simonsen.

Også blandt de politiske kommentatorer spås Nicolai Wammen en lysende fremtid på den landspolitiske scene. Uanset hvad der sker, er han sikret en plads i den absolutte top, mener tidligere spindoktor Michael Kristiansen.

- Hvis de vinder valget, står han til en af de helt tunge ministerposter. Han er blevet en politisk stjerne, og det er helt utænkeligt at anbringe ham i et lille ministerium. Og hvis de skulle tabe valget, står han rigtig godt i formandskampen. I den sammenhæng er det helt rigtigt at vende tilbage til Folketinget netop nu, fordi næste valg er Helle Thorning Schmidts sidste chance. Vinder hun ikke, skal der skiftes ud, og så står Nicolai der, siger han.

Nicolai Wammen selv afviser at forholde sig til spekulationerne.

- Jeg er knusende sikker på, at Helle Thorning Schmidt er statsminister efter næste valg, så den slags tanker er slet ikke relevante, siger han.