I morgen rejser repræsentanter fra Det Udenrigspolitiske Nævn til Rusland, men det bliver uden deres smartphones. Folketingets It-afdeling har anbefalet politikerne at lade deres gadgets blive hjemme, da de kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

»Det er en anbefaling fra Folketingets IT-afdeling: Lad vær med at tage iPhone, iPad eller computer med til Rusland, fordi der er en risiko for, at vi bliver overvåget og tappet af russerne. Og det er anbefaling, som jeg selvfølgelig følger,« siger Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører i Enhedslisten.

Han befinder sig i Oslo sammen med resten af nævnet, inden turen går til Rusland i morgen. Berlingske har fået fat i ham via den brugte Nokia-mobiltelefon, han har fået udleveret til turen.

Han understreger, at det ikke kun handler om at tage vare på nævnsmedlemmers sikkerhed og Danmarks sikkerhed.

»Man skal jo ikke gå hen og blive paranoid, men jeg vil meget nødig have, at de russiske myndigheder hacker sig adgang til de kontakter, jeg har til russiske – og for den sags skyld – syriske oppositionsfolk,« siger Enhedslistens ordfører, der mener, at det bør overvejes, om danske politikere ikke også skal lade deres gadgets blive hjemme, når de er på tur i andre lande.

»Det kunne eksempelvis være Iran eller Tyrkiet,« siger Nikolaj Villumsen.

På Facebook har tidligere udenrigsminister og folketingsmedlem for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, vinket farvel til sociale medier for en stund.

Ifølge Berlingskes oplysninger har mindst ét af nævnets medlemmer valgt ikke at følge anbefalingen fra Folketingets IT-afdeling.

Det vil Carsten U. Lund, direktør for Folketingets administration, hverken af- eller bekræfte.

»Det gælder for IT-sikkerhed, som det gælder for den fysiske sikkerhed – det er noget, som vi i Folketinget, ligesom i andre institutioner og organisationer, ikke udtaler os om,« siger Carsten U. Lund.

Fremtidens forretningsrejser er iPhone-løse

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fremhæver, at smartphones og computere kan misbruges af andre stater.

»En smartphone er en lille computer. Den er i øget risiko for at blive angrebet, da den er forholdsvis nem at hacke, hvis den kommer i de forkerte hænder. Hvis en politiker glemmer sin smartphone på sit hotelværelse, eller på anden vis ikke har overblik over den, kan en anden stat potentielt lægge overvågningssoftware på telefonen. Hvis det sker, er det muligt at aflytte, spore og trække nuværende og fremtidig data fra telefonen,« siger han.

Selv om gamle Nokia-telefoner virker primitive, er de faktisk fremtiden for politikere og forretningsledere, når de skal rejse til udlandet, mener Peter Kruse.

»En mobiltelefon som eksempelvis en gammel Nokia er ikke så risikobetonet som smartphones er. Den er ikke på internettet, og den ikke har samme kapacitet. Mit råd til politikere og forretningsfolk er at efterlade deres gadgets derhjemme - særligt når de rejser til lande, hvor der er en interessekonflikt. Helt generelt er der kommet en skærpet tone til cyberkriminalitet, så jeg tror, at det i langt højere grad vil være fremgangsmåden i fremtiden.«

Nævnets tur til Rusland går via Norge, hvor medlemmerne ankom i dag. Fokus på turen i Rusland vil være Arktis, hvor både Danmark og Rusland har store og sammenfaldende interesser.

Nævnsmedlemmerne skal blandt andet besøge Murmansk og mødes med Dumaen, det russsiske parlament, i Moskva.