Med værdiansættelsen af DONG i det netop offentliggjorte prospekt for den kommende børsnotering står det klart, at Goldman Sachs høster en stor milliardgevinst med sin investering i det statslige energiselskab.

Den kommende børsnotering af DONG kommer til at lune hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det står klart efter, at prospektet for børsnoteringen af energiselskabet er blevet offentliggjort torsdag morgen.

Heri fremgår det, at DONG værdisættes til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner. Antager man den højeste værdisættelse vil det betyde, at Goldman Sachs nuværende aktiepost på knap otte milliarder forvandles til godt 19 milliarder kroner, viser Berlingske Business' beregninger på baggrund af prospektet.

Med den laveste værdiansættelse vil den amerikanske investeringsbanks aktiepost få en værdi af knap 15 milliarder kroner.

Netop Goldman Sachs rolle i hele forløbet om børsnoteringen af DONG har været stærkt omdiskuteret på Christiansborg, hvor forløbet førte til, at Socialistisk Folkeparti forlod den daværende SRSF-regering.

Det skete efter, at det i løbet af 2013 stod klart, at DONG havde brug for ny kapital. I efteråret 2013 kom det frem, at det blandt andre var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der skulle sprøjte ny kapital i DONG.

Kapitaludvidelsen i DONG mødte stor folkelig og politisk modstand. En underskriftsindsamling mod Goldman Sachs indtog i DONG samlede knap 200.000 underskrifter, og den direkte konsekvens af kapitaludvidelsen blev altså, at SF forlod regeringen.

Sidenhen har der været spekuleret voldsomt i, om Finansministeriet tog imod det bedste bud på Dong, og  hvorvidt energiselskabet i virkeligheden havde brug for kapital. Desuden har Staten været kritiseret for ikke selv at komme med kapitalen til DONG.

Selve børsnotering blev allerede aftalt for 12 år siden politisk af et bredt flertal i Folketinget. Den gamle aftale bekræftede et flertal bestående Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale i september sidste år.

Det var aftalen fra 2004, der lå til grund for aktieudvidelsen i 2014, hvor Goldman Sachs, ATP, PFA og DONG Energys øvrige aktionærer under store folkelige protester skød i alt 13 milliarder kroner ind i virksomheden, der fik en værdi på knap 45 milliarder kroner.

DONG ejes i øjeblikket af den danske stat med 58,8 pct.. New Energy Investment, der er kontrolleret af Goldman Sachs, har 17,9 pct. af ejerandelen. SEAS-NVE Holding A/S holder 10,8 pct., mens ATP har en ejerandel på 4,9 pct. og øvrige aktionærer 7,6 pct.