3000 danskere er sikkerhedsgodkendt til at kunne håndtere de mest hemmelige oplysninger.

Stadig flere danskere bliver i disse år sikkerhedsgodkendt til at håndtere tophemmelige oplysninger.

Således oplyser justitsminister Lars Barfoed (K) i et svar til Folketingets Retsudvalg, at knap 3000 personer ved udgangen af 2010 var sikkerhedsgodkendt til den såkaldte klassifikationsgrad "Yderst Hemmeligt".

- Der har i de senere år været en ikke ubetydelig stigning i antallet af personer, som er godkendt til denne klassifikationsgrad. Stigningen kan blandt andet tilskrives nye regler om sikkerhedsgodkendelse i tilknytning til logning af teledata, forklarer justitsministeren.

Statsministeriets sikkerhedscirkulære fra 2001 fastslår, at alle informationer mærket med betegnelsen NATO, EU eller WEU - samt nationale informationer af fælles interesse for denne kreds - skal klassificeres i det omfang de kræver sikkerhedsbeskyttelse.

Betegnelsen "Yderst Hemmeligt" - eller på engelsk COSMIC TOP SECRET - bruges om informationer, "hvis videregivelse uden dertil indhentet bemyndigelse ville kunne forvolde Danmark eller landene i NATO, EU eller WEU overordentlig alvorlig skade".

Derefter følger betegnelserne "Hemmeligt", "Fortroligt" og til sidst "Til Tjenestebrug". Den sidstnævnte klassifikationsgrad anvendes om informationer, "der ikke må offentliggøres eller komme til uvedkommendes kendskab".

/ritzau/