Lær dine børn god økonomisk sans og spar dem for dyre lån senere i livet.

Ingen lønsedler eller årsopgørelser er nødvendige, for at optage et såkaldt kviklån. Antallet af private virksomheder, der tilbyder hurtige forbrugslån, har på få år formeret sig med dræbersneglens hastighed. Alle prøver at lokke penge op af vores børn og unges lommer, og det kan være svært for mange at styre deres impulser og købelyst. De unge gældssætter sig som aldrig før. Ifølge tal fra Experian (tidligere Ribers) står godt 55.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI.

Vi ved, at børn imiterer de voksne, og det er ikke altid en god ting.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvilket enormt ansvar du har overfor dine børn - især når det gælder økonomiske situationer. Det kan være svært at vide, hvad man helt nøjagtig skal stille op. Her får du en masse gode råd med på vejen omkring, hvordan du holder fast i den vigtige kerne der omhandler opdragelse af dit barn, når der er penge involveret. Gør dem en tjeneste...

Det får du:

  • Artikel: Det er blevet for nemt at låne penge – hurtigt
  • GUIDE: Lær dit barn god økonomi
  • Fakta om økonomisk overskud og opsparing
  • Christinas ugentlige tip


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Lær dine børn god økonomisk sans og spar dem for dyre lån senere i livet.

Har du penge kan du få, har du ingen, så må du gå. Sådan lyder en gammel børnesang. Og sådan er det med mig. Jeg stifter ALDRIG gæld. Kun til huskøb. Men jeg er en uddøende race, for i dag, klik, klik, klik på telefon eller pc og vupti står der 10.000 kr. på kontoen. Ingen lønsedler eller årsopgørelser er nødvendige, for at optage et såkaldt kviklån. Antallet af private virksomheder, der tilbyder hurtige forbrugslån, har på få år formeret sig med dræbersneglens hastighed. Alle prøver at lokke penge op af vores børn og unges lommer, og det kan være svært for mange at styre deres impulser og købelyst. De unge gældssætter sig som aldrig før. Ifølge tal fra Experian (tidligere Ribers) står godt 55.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Må ha’

Ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmannn Erichsen er det særligt to grupper af unge, der mangler finansiel forståelse. Den ene gruppe betegner Ann Lehmann Erichsen som den tunge sociale ende, dem uden uddannelse, som måske er begyndt på en uddannelse, men er droppet ud, har fået børn tidligt, er enlige mødre etc. Den anden er “må bare ha’, ha’, ha’ gruppen”, der ikke tænker over, hvad ting koster eller hvordan de skal få betalt et lån tilbage.

»Næsten hver femte telefon er købt på kredit - ahh, en telefon til kun 250 kr. om måneden - men de glemmer, at det tager 50 måneder at betale lånet tilbage, og forinden er den røget i toilettet, eller der er kommet nye modeller på markedet,« siger Ann Lehmann Erichsen. Særligt slemt er de sms-lån, der optages i opløftet stemning. F.eks. på Crazy Daisy en sen nat, hvor man gerne vil give et par flasker vodka til vennerne.

Øvelser med børn

Ann Lehmann Erichsen understreger, at vi ikke kan bebrejde de unge, at de køber tablets og telefoner. Hele samfundet er blevet digitaliseret, alt foregår på nettet: Elev-intra, forældre-intra, borger.dk, svar fra lægen, og fodboldholdet har naturligvis en app, som al kommunikation foregår fra. Men selvom det kræves, at unge har smartphones og computere for mindre formuer, friholder det ikke forældre fra at give deres børn finansiel forståelse.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

»Vi ved, at børn imiterer de voksne: ’Her hos os køber vi ikke frokost, vi smører madpakke.’ Og så skal vi huske at tage vores egen medicin og gøre, som vi prædiker, ellers er vi dårlige eksempler. Det bedste er at lave praktiske øvelser. Tag dem med i supermarkedet, vis dem kilopriserne og literpriserne og lav en konkurrence om at finde det billigste toiletpapir. Børn er lærenemme og lytter til forældrene. Det skal vi tage alvorligt,« siger Ann Lehmann Erichsen. Ellers kan de ende med at få det gale ben ind i voksenlivet, hvor de fra en ung alder ender med stor gæld, der spænder ben og forringer deres muligheder.

Jeg splejser madlavningskunst og finansiel forståelse.

Godt så, praktiske øvelser: Min søn på 13 skal til at have en månedlig maddag. Inden hans madlavningsdag skal vi en tur i supermarkedet, og jeg vil ikke kun fokusere på ‘billigst’. Jeg vil i lige så høj grad lære ham om kvalitet. For det er på tide, at jeg tager min forælderrolle alvorligt og forsøger at undgå, at min søn bliver en del af ’Må ha’ ha’ ha’ - gruppen’.

  • CHRISTINAS TIP: Det er dit ansvar, at dine børn lærer om sammenhængen mellem at tjene penge og købe ting


GUIDE: Lær dit barn god økonomi


1. Snak om penge:

  • Din indstilling til penge smitter af på dine børn. Snak med børnene om familiens prioriteringer af penge.

2. Udskyd købet:

  • Foreslå at I køber slik om fredagen eller indfør en regel om, at store køb skal man sove på, Det lærer barnet at styre sin købelyst, hvilket er rygraden i god økonomisk opdragelse.

3. Læg budget:

  • Download appen ’budget’ til barnets smartphone. Hver måned tastes først budget og dernæst alle løbende køb. Så ved barnet altid, hvad han/hun har brugt, og hvor meget der er tilbage at snolde for.