Oplevede du angrebet eller kender du nogle, der gjorde, så tip BT på 1929@bt.dk

Torsdagens dødelige angreb i den franske by Nice, hvor en lastbil hamrede gennem en menneskemængde, beror ifølge en ekspert på et ønske om at slå vesterlændinge ihjel på den nemmeste måde.

Foreløbig har ingen terrororganisationer officielt taget ansvaret for, at en hvid lastbil torsdag aften bragede gennem en politiafspærring på strandpromenaden i Nice og pløjede sig gennem uskyldige mennesker.

Ifølge forfatteren Deniz Serinci, der har skrevet bogen 'Terrorens Kalifat – et indblik i Islamisk Stat', bærer angrebet dog jihadisters varemærke.

»Det synes inspireret af Islamisk Stats talsmands Abu Adnanis udtalelser fra september 2014,« forklarer Deniz Serinci.

Da udtalte talsmanden ordene; 'Hvis du kan dræbe en vantro europæer, især en ondsindet og beskidt franskmand, så hav tiltro til Allah. Kør ham over med din bil.'

Ydermere har al Qaeda også i dets magasin 'Inspire' opfordret til angreb med lastbiler.

Angrebet skete omkring klokken 23:00 torsdag aften på Frankrigs nationaldag. Med omkring 64 kilometer i timen drejede chaufføren ifølge lokale medier hjulene fra side til side gennem menneskemængden. Tilsyneladende for at ramme så mange mennesker som muligt. Over 80 mennesker er ifølge franske medier døde, mens over 100 er såret. Chaufføren blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

Deniz Serinci forklarer til BT, at angrebet med lastbilen i Nice er inspireret af en strategi, Islamisk Stat bruger i dens angreb. Den beror først og fremmest på et økonomisk grundlag, der konkret betyder, at organisationen gerne vil dræbe flest mulige med mindst mulig planlægning.

Derudover kan et angreb ifølge forfatteren udføres af enkeltpersoner, som ikke kender særlig meget til det område, vedkommende befinder sig i, ligesom det ikke kræver mange midler.

»IS og al Qaeda er underlegne i konventionel krig. Derfor er denne terror et oplagt alternativ og 'nemt', for det ikke kræver mange ressourcer at køre en lastbil,« siger Deniz Serinci, der netop er kommet hjem fra en rejse til Irak, hvor han har overværet kampen mod IS.

Selvom det som nævnt ikke er sikkert, hvem der står bag, har angrebet i Nice ifølge Deniz Serinci karakter af, at det er IS' værk. Terrororganisationen er svækket på dens egen hjemmebane og går derfor i offensiven på udebane. Samtidig finder denne type angreb typisk også sted for at markedsføre dem, som står bag.

»Det er nemmere at rekruttere eksempelvis hellige krigere fra Vesten, når jihadister kan opnå succes via et angreb på en stormagt. IS' rekruttering i Vesten er eksempelvis faldet, så de har brug for publicity for at kunne rekruttere,« siger Deniz Serinci.